V pižami s Pižamo

Še nikoli se ni zgodilo, da bi učiteljice dovolile, da so učenci v šoli v pižami. Današnji dan je bil izjema. V gosteh smo imeli priljubljenega slovenskega pisatelja in prevajalca Boštjana Gorenca Pižamo in na račun njegovega nadimka smo lahko dan preživeli bolj sproščeno.

V dopoldanskem času je bil za 6. in 7. razred na sporedu še zadnji kulturni dan. Razdeljeni so bili v tri skupine, vsaka se je na svoj način spoznavala z umetnostjo. 4. šolsko uro so se omenjenim pridružili še vsi ostali razredi in ura smeha in zabave se je lahko pričela. V »pižamasti« kulisi, ki so jo pripravili šesto- in sedmošolci, nas je pisatelj neizmerno zabaval in se šalil tako na svoj račun kot tudi na račun priznanih slovenskih piscev. Izvedeli smo, katere tri vrste brad rastejo očetom, kako Zdravljico zapisati z emojiji oz. s tako imenovanimi smejkoti in na kaj vse mora pomisliti, ko prevaja Pilkeyjeve stripe v slovenščino. Na koncu je pisatelj podaril priznanja in cvet še mamam bralkam, ki so letos sodelovale pri projektu Bralna značka za starše, in učencem delil čisto poseben avtogram – odtis štampiljke. Najpogumnejši so se z njim tudi fotografirali.

Na tem mestu izrekam velik hvala našemu voditelju in povezovalcu programa, Tobiji Čuku, prvošolcem, ki so se pogumno predstavili pred številnim občinstvom z igrano deklamacijo pesmi Kdo se skriva očku v bradi?, pevskemu zboru za super izvedbo prej omenjene slikanice v verzih in učencem, ki so Pižamo poustvarili v obliki glinenega kipca. Gost je bil navdušen in najbolj všečnega si je izbral za spomin, ki ga bo, ko bo ta posušen in zapečen, prejel po pošti. Bravo, avtorica Nuša Čuk!

Kultura bogati, prav tako znanje in branje, zato je pisatelj na koncu apeliral na vse mlade, naj stopijo do bližnje knjižnice in si poiščejo knjigo, ki jim bo pisana na kožo. Prepričan je, da zagotovo obstaja za vsakega vsaj ena knjiga ne glede na njegova zanimanja in prepričanja.

Zapisala: Jana Peternel