3. razred

Naravne in druge nesreče – Požar v naravi« v šolskem letu 2023/2024

Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) v šolskem letu 2023/2024 razpisuje natečaj »Naravne in druge nesreče« na temo požar v naravi. Že majhen izvor ognja ali iskrenje lahko v naravi hitro zanetita požar velikih razsežnosti, kar lahko ogroža ljudi, živali in okolje. Namen letošnjega natečaja je mlade ozavestiti oziroma jim podati informacijo o vzrokih za nastanek požara, napotkih, kako lahko sami preventivno ravnajo, da preprečijo njegov nastanek, kaj storiti, če dom ogroža požar v naravi, ob evakuaciji in po vrnitvi domov.

Tretješolci so likovno ustvarjali. Naslov likovnega dela je »Že majhna iskrica lahko zaneti velik požar«.

________________________________________________________________________________

Zimske ure

Tretješolci so najprej poslušali pripoved Bine Štampe Žmavc Ure kralja Mina. Zgodbapripoveduje o kralju Minu, ki se ni hotel starati. Želel si je, da bi bil večno mlad in da bi živel v brezčasnem času. Urarček mu je upočasnil ure, a ko se je to zgodilo, je bilo vse obrnjeno na glavo. Vsi so se pritoževali nad njegovimi urami, kralj pa je upal, da bo čez čas, ko se bodo navadili nanje, bolje. Kralj je bil žalosten, slabe volje in pekla ga je vest. Hotel je popraviti storjeno škodo. Za pomoč je prosil Urarčka, ki mu je ure spet uglasi po starem, kralj Min pa se je pobotal s časom.

Učenci so nato likovno ustvarjali. Najprej so s črno voščenko narisali ure v delavnici urarja kralja Mina. Ure so pobarvali z rumenimi, oranžnimi, rdečimi in rjavimi barvami, ozadje pa so pobarvali z modro in belo. Ko je bilo ozadje suho, so nanj risali s tekočim lepilom. Svetlo modro ozadje in prozorno lepilo sta ustvarila vtis snega in ledu. Nastale so Zimske ure.

________________________________________________________________________________

France Prešeren

LIKOVNA NALOGA: Na čimbolj zanimiv način pobarvaj portret pesnika Franceta. Uporabi tempere.
Učenci so pri prvem portretu so uporabili samo tople barve. Rumene, oranžne in rdeče. Pri drugem portretu so uporabi samo hladne barve. Modre, zelene in vijolične. Na tretjem portretu pa so kombinirali tople in hladne barve.