5. razred

Ptica

Likovno področje kiparstvo – učenci so iz rjave gline izdelali ptico, jo pobarvali in poglazirali detajle. Glede na to, da je ptica narejena kot presenečenje za mame, je večina učencev spontano k izdelani ptici dodala ptičjega mladiča. 

________________________________________________________________________________

Pokrajina

Likovno področje slikanje – v 5. razredu spoznavamo tople, hladne in sorodne barve. Pokrajina je zanimiv motiv, preko katerega se lahko veliko naučimo o značilnostih posameznih barv in barvnih kombinacij ter njihovih učinkih v dvodimenzionalnem prostoru. Poleg klasičnega slikanja s tempera barvami smo se pri tem motivu lotili tudi računalniške slike pokrajine in svoje znanje o barvah prelili še na ekrane. Pri tem ni poudarka na mešanju ustreznih barv, barve preprosto poiščemo v barvni paleti, zato pa se je potrebno potruditi z ustrezno uporabo računalniškega orodja.

________________________________________________________________________________

Človeška figura v gibanju

Likovno področje kiparstvo – učenci so iz bele, nebarvane gline izdelali tekača na smučeh. Dodali smo dodatke – detajle iz drugih materialov, pri čemer smo uporabili že izdelane kapice iz volne, iz stirodurja smo izdelali smuči, za palice pa uporabili preprosto zobotrebce. Za razstavni prostor smo si izbrali okensko polico pred razredom in jo opremili z belo kopreno, ki skupaj z lončnicami daje vtis naravnega prostora.

________________________________________________________________________________

Lutka

Likovno področje kiparstvo – večurni projekt pri LUM je izdelovanje lutk za lutkovno predstavo. Vizualna podoba lutk – ustvarjanje podobe lutke skozi barve, oblike in materiale –  je poleg besedila najpomembnejši del lutkovne predstave. Zanimivo je, da učenci niso vsi izdelovali enakih vrst  lutk, izdelali smo t. i. javanke, ki se vodijo s palico in dvema premičnima rokama (žicama), ročne lutke in lutke – igrače.