CŠOD Štrk PTUJ, januar 2024

Ptuj, pozdravljen

https://www.csod.si/dom/strk

Za petošolce in šestošolce bo teden od 8. do 12. januarja 2024 malo drugačen. Sporočamo, da smo prispeli v Spuhljo v dom Štrk. Učenci so že razdeljeni po sobah, v kuhinji že diši kosilo (puranji zrezki, riž in solata). Po kosilu in kratkem odmoru bodo učenci odšli na tečaj plavanja v Terme Ptuj.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Popoldne v Termah Ptuj

Naselje Spuhlja je od Ptuja oddaljena nekaj kilometrov, zato nas je do Term Ptuj odpeljal avtobus. Učenci so začeli plavalni tečaj s preizkusom znanja plavanja. Učenje plavalnih veščin poteka v štirih skupinah. Voda v bazenu je topla. V dom smo se vrnili ob pol šestih popoldne. Za nami je že večerja. Čaka nas še nočni pohod. Za nekaj vtisov so tu fotografije z bazena.

Ponedeljkov Nušin utrinek

Danes sem se imela v redu. Pot mi je bila zanimiva, ker sem videla veliko novih stvari. Na poti smo videli mejni kamen med nekdanjo deželo Kranjsko in Štajersko. Mislim, da bo ta teden bil zelo zanimiv, ker bom doživela veliko novega. Najbolj se veselim srečanja s kurentom. V tem dnevu mi je bilo najbolj všeč to, da sva se z eno prijateljico zelo dobro razumeli. In všeč mi je to, ker smo vse punce v eni sobi.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Torek, 9. januar 2024

Torkovo dopoldne na bazenu

Obvezna oprema za plavanje je zimska kapa. Ob odhodu na avtobus učitelj iz doma Štrk pregleda, če imajo vsi otroci kapo. Pomembno je, da se ne prehladiš, ko prideš iz toplega prostora term na avtobus.

Plavanje poteka po načrtih. Učenci sodelujejo in upoštevajo navodila plavalnih učiteljev. Že po dveh dneh usmerjenega dela se pri mnogih učencih vidi napredek v tehniki plavanja in razumevanju plovnosti telesa. Dopoldne na bazenu sestavljata dva dela plavanja z vmesnim odmorom za malico. Voda v bazenu je topla. Za jutri je obljubljen tudi spust po toboganu.

Slika: utrujenost do dopoldanskem plavanju

Torkovi ustvarjalni delavnici

Po kosilu je bila slaba ura prostega časa. »Končno,« je bilo slišati. Popoldne so petošolci spoznali kurentovo opravo in ga izdelali iz naravnih materialov, ki so jih nabrali v okolici doma. Šestošolci so se spopadli s kaligrafijo in v pisavi italica napisali priznanje. Trenutno je spet nekaj časa »za po svoje« in čakamo večerjo. Bo carsko, na jedilniku je carski praženec.

S POVŠTROM V KINO

Prav ste prebrali. Na filmsko predstavo so učenci odšli z blazino za spanje, da jim bo udobno, jim je rekla učiteljica iz doma Štrk. Za nami še en uspešen dan.

Iz štajerskega konca vsem pošiljamo lepe pozdrave.

Lahko noč.

____________________________________________________________________

Sreda, 10. januar 2023

Smo čez polovico

Vse je postalo rutina. Jutranje prebujanje ob 7.30. danes nas je zbudilo bobnanje in nato koračnica, ki jo je igrala godba na pihala. Po zajtrku je sledil odhod na plavanje. Pa spet vožnja nazaj, obešanje brisač  ter kopalk in kosilo. Po kosilu je učiteljica plavanja Danica Korpar predstavila zahteve za osvojitev delfina.

Danes nas je pozdravilo sonce. Jutro je bilo mrzlo, vendar se je s soncem naredil lep, sončen, zimski dan.

Popoldne imajo otroci orientacijo v okolici doma. Zvečer pa malo pouka. Čakajo jih vaje iz angleščine, slovenščine in matematike.

Sreda popoldne

Orientacija na terenu

Sončno popoldne so otroci preživeli v okolici doma, kjer sta učiteljici iz centra Štrk pripravili orientacijsko tekmovanje.

Presenečenje. Pica.

Za večerjo nas je čakala pica in za povrhu še smuti (jedilnik je bil drugačen). Odlična večerja po dvournem gibanju na zraku in nova energija za večerne aktivnosti. Peti razred je reševal matematične orehe. Njihova učiteljica mag. Maja Mivšek jim je pripravila naloge za ponavljanje v katerih ne gre brez poštevanke. V drugem delu pa so se lotili priprave na gledališko predstavo, v kateri nam obljubljajo, da bo v Črni Vrh prišel Peter Pan.

Šestošolci so urili znanje obeh jezikov, slovenščine in angleščine. Naloge iz slovenščine je pripravila Jana Peternel, angleščina pa se odvija v živo, saj je z nami g. Čibej.

Vsi pa se veselijo prostega časa zvečer po osmi uri.

Vsem pošiljamo lepe pozdrave in sporočamo, da je vse v najlepšem redu.

________________________________________________________________________________

Četrtek, 11. januar 2023

Za nami je mirna noč, vstajanje ob pol osmih in bogat zajtrk. Vmešana jajčka, čokolino, koruzni kosmiči in kruh z namazi po izbiri. Pozdravilo nas je sonce. Dopoldne bodo otroci preživeli na plavanju.

Četrtkov večer

Zvečerilo se je. Čas pred večerjo so učenci izkoristili še za uro slovenščine (petošolci) in uro angleščine (šestošolci). Dnevne aktivnosti so sledile utečenemu urniku. Zajtrk, priprava na odhod na bazen, učenje plavanja s prvimi preizkusi osvojenega znanja. Nato spet povratek v dom in kosilu. Popoldne sta bili na urniku ustvarjalni delavnici.

Težko pričakujemo večer. Vemo, da bo zabavno in veselo. In potem še zadnja noč v našem trenutnem domu.

Vse lepo pozdravljamo.

In še pozdrav iz kuhinje, včeraj in danes

Mi delamo galamo in radi se imamo

________________________________________________________________________________

Petek, 12. januar 2023

Dopoldne, bomo izvedli po programu. Po kosilu nas bo ob po dveh čakal avtobus, ki nas bo zapeljal do mesta. Sprehodili se bomo skozi srednjeveški del na grad. Odhod iz Ptuja bo predvidoma ob 14.45.

Glede na petek in razmere na avtocesti je težko predvideti čas prihoda. Ko bomo mimo Ljubljane, bom predstavnika staršev 5. in 6. razreda telefonsko obvestili. Prosimo, da se starši med sabo obvestite in počakate svoje otroke na placu.