18. novembra 2022 bomo praznovali dan slovenske hrane in izvedli dvanajsti tradicionalni slovenski zajtrk

Kako mleko potuje od krave do naše mize?

Učenci od 1. do 5. razreda so se v torek, 13. 9. 2022 skupaj z učiteljicami odpravili na potepanje po domači pokrajini. Med potjo so si v Lomah ogledali krave na pašniku.

Prvošolci so se v mesecu novembru pri pouku SPO pogovarjali o pomenu hrane ter o bontonu pri malici. Še posebej so se pogovarjali o mleku in Tradicionalnem slovenskem zajtrku 2022. Učiteljica jih je spomnila na septembrski pohod po domači pokrajini. Pokazala jim je fotografijo Krave na paši in sliko Slovenski zajtrk 2022 na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V uvodnem delu pogovora so spoznali, katere živali dajejo mleko in  kako mleko potuje od krave do naše mize. Našteli so živali, katerih mleko ljudje uporabljajo za prehrambne namene. V nadaljevanju so se pogovarjali o pomen uživanja mleka in mlečnih izdelkov. Sledilo je praktično delo. Učiteljica je pokazala, kako se  stepe smetana in naredi maslo. Učenci so z  zanimanjem  opazovali postopek, kako se tekoča smetana spreminja v stepeno smetano ter naprej v maslo. Posladkali so se s smetano in maslo  namazali na kruh ter ga pojedli.

Zapisala: Ivanka Erjavec