Praznično ustvarjanje v 3. razredu

V petek, 10. decembra so učenci 3. razreda ustvarjali.
Posejali so božično žito.
Iz palic so naredili okvir.
Z belo tempero so pobarvali vejico.
Iz krep papirja so oblikovali bele in rdeče kroglice.
Šivali so srčke iz filca.
Poslušali in gledali so risanko Hrestač.
Narisali in naslikali so novoletno voščilnico.
Z velikim zanimanjem pa so prisluhnili zgodbi o Hrestaču, nato pa so zbrano spremljali risanko.

Praznična zgodba in risanka

V predprazničnem času sta risanka in čudovita glasba odličen posnetek, ki ga lahko otroci pa tudi odrasli večkrat gledajo in poslušajo.

Vabljeni na spodnjo povezavo na božično novoletno risanko Hrestač:

https://slv.gurusbaby.ru/star%C5%A1i-in-otroci/svet-otrok/7186-hresta%C4%8D.html

Hrestač  je balet, narejen po pripovedki E. T. A. Hoffmanna, glasbo pa je napisal Peter Iljič Čajkovski. Balet je posebej primeren za uprizarjanje v božičnem in novoletnem času, saj je fantazijska zgodba o Mišjemu kralju in doživetjih v svetu slaščic imenitna predstava za otroke in mladino.

Vsebina risanke

Ko se zastor dvigne, zagledamo družino med božičnim praznovanjem. Doraščajoča hči Klara, mali brat Fritz in njuna starša praznujejo s prijatelji, ko vstopi skrivnostni boter. S seboj prinese veliko vrečo daril za otroke. Vsi otroci so srečni, izjema pa je Klara, ki ni dobila darila.

Nato Herr Drosselmeyer pokaže tri lutke plesalke.Vsaka odpleše en ples. Ko so plesi končani, se Klara približa Drosselmeyerju in ga prosi za darilo. Žal je možaku zmanjkalo daril, zato steče Klara v materino naročje in se zjoče.

Drosselmeyer nato naredi Hrestača, leseno lutko vojaka, ki lahko z usti tre orehe. Klara je vesela, Fritz pa je ljubosumen in zlomi lutko, a boter jo spet popravi.

Zabava se konča, družina gre spat, Klaro pa skrbi za Hrestača in gre ponovno k božičnemu drevesu, da bi ga videla. Zaspi s Hrestačem v naročju.

Ko ura odbije polnoč, Klara zasliši mišje glasove. Zbudi se in hoče zbežati, vendar jo miši ustavijo. Hrestač jo s svojo vojsko brani, Mišji kralj pa vodi miši v boj. Ko Mišji kralj zabode Hrestača, vrže Klara vanj čevelj in miš pogine. Ostale miši se umaknejo in s seboj vzamejo svojega vodjo.

Klara joka za mrtvim Hrestačem, njene solze pa ga obudijo v življenje. Oba zaplešeta, Hrestač pa se spremeni v princa in jo odpelje v deželo Sladkorne vile, kjer ju pozdravljajo plešoče snežinke. Prebivalci dežele plešejo zanju, Klara pa se zbudi pod božičnim drevesom s Hrestačem v naročju.

Hrestač je lesena lutka vojaka, ki z usti tre orehe.

Pripravila Ivanka Erjavec