34. Medobčinski otroški parlament

V torek, 12. 3. 2024, je v idrijski občinski dvorani potekalo že 34. zasedanje mladih parlamentarcev iz občin Idrija in Cerkno. Letos zaključujejo s temo Duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki je bila pred dvema letoma izbrana na nacionalnem parlamentu. Otroški parlament je platforma, ki omogoča mladim, da izrazijo svoje mnenje, ideje in predloge glede različnih vprašanj, ki vplivajo na njihovo življenje in dobrobit.

Našo šolo so na zasedanju zastopale Blažka Čuk, Mirjam Krevs, Manja Škvarč in Meta Žgavec.

Po uvodnih nagovorih obeh županov so pod točko Kje pa vas žuli? na župana občine Idrije g. Tomaža Venclja naslovile žulje, ki pestijo njihov vsakdan. Najbolj pereč žulj so še vedno nevarne in poškodovane ceste, za katere je po županovih besedah projekt narejen in se začetek njegove izvedbe predvideva letos.

V nadaljevanju so udeleženci zasedanja poročali o delu in izsledkih šolskih parlamentov. Naše učenke so predstavile številne dejavnosti za krepitev duševnega zdravja, ki jih izvajajo v sklopu otroškega parlamenta. Med najbolj odmevne sodijo: trenutki za sproščanje, joga, peka piškotov, pisanje lepih misli prijatelju, turnirji v športu, šahu in taroku ter prostovoljna pomoč pri domačih nalogah učencem v oddelku podaljšanega bivanja.

Sledilo je delo po skupinah, v katerem so učenci razpravljali o primerih dobre prakse na šolah in o tem, kaj pričakujejo od odločevalcev. Oblikovali so sklepe, ki so jih predstavili pred ostalimi parlamentarci in občinstvom. Sledila je razprava in oblikovanje zaključnih sklepov, ki jih bodo naslednji teden predstavili na regijskem parlamentu v Ajdovščini.

Ob zaključku so izvolili delegate za regijski in nacionalni parlament.

Izjave, ki so jih za Primorski val dale naše učenke, lahko poslušate na povezavi TUKAJ.

Zapisala: Tjaša Smolnikar