Človek in narava

V četrtek, 9. 11. 2023, smo imeli na šoli polno gostov, ki so učencem 7., 8. in 9. razreda prišli predstavit več oblik sobivanja človeka z naravo.

Na šolo je prišla Ribiška družina Idrija, ki je predstavila njihovo delovanje, revir in oblike ribolova, učenci pa so si lahko od bližje ogledali pripravo ribiške vabe in opremo ter opazovali ročno pripravo umetnih muh za ribolov.

Prišla so člana Lovske družine Otavnik in Lovske družine Dole, ki so učencem in učenkam predstavili pomen lovstva v sodobnem svetu, svoje običaje, dolžnosti in plen. Predstavljeni so bili pogoji za pristop k lovski družini, kaj vse mora član izpolniti, da postane lovec, in zakaj je lovstvo v sodobnem času nujno pri ohranjanju ravnovesja med naravo in ljudmi.

Iz Zavoda za gozdove Slovenije so nam prikazali velike zveri, kako se jih prepozna, kako za njih skrbijo, jim sledijo, jih opazujejo ter proučujejo. Ob kožuhih in lobanjah so učenci pobližje spoznali, kako razlikovati med zvermi in kaj vse počne Zavod za gozdove Slovenije, da jih na našem področju ohranja.

Pripadniki Slovenske vojske so iz Veščinskega centra v Vipavi prinesli pripomočke in opremo, ki jo potrebujejo pri delu in bivanju na terenu. Učenci so spoznali oblike bivakov, pravilno rabo spalne vreče in kaj narediti, če se znajdemo v gorah, kjer ne najdemo drugega bivališča kot beli sneg.

Dan pouka na malo drugačen način.

Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in upamo, da nas bodo spet kmalu obiskali.

Zapisal: Primož Čibej