Gumitvist – igra naše mladosti

Včasih se zdi, da so najboljše stvari tiste, ki ostanejo neizrečene, skrite med spomini na otroštvo. Eden izmed takšnih spominov je zagotovo igra gumitvist. Kljub temu, da je v sodobnem svetu morda malo pozabljena, njena magija še vedno očara srca mladih in starejših.

Včeraj sem se odločila, da oživim to staro igro in jo predstavim učenkam 3. razreda v podaljšanem bivanju. Iskrice v njihovih očeh ob prvih korakih v gumitvistu so bile neprecenljive. Kot da bi našle izgubljeni zaklad, so bile navdušene nad enostavnostjo in zabavnostjo te igre.

Gumitvist je preprosta, a hkrati izjemno zabavna igra, ki jo lahko igrajo tako deklice kot dečki. Potrebujemo le dolg kos elastičnega traku in vsaj tri igralce. Pravila igre so preprosta: dva igralca postavita gumitvist v obliko traku okoli svojih gležnjev, kolen in bokov, tretji igralec skače v in iz traku po določenem vzorcu. Ta vzorec se stopnjuje v težavnosti, ko igra napreduje. Od osnovnega vzorca, kjer se trak premika navzgor in navzdol, do bolj zapletenih gibov, kot so zvezde, metulji in različni ritmični vzorci.

Skozi igro se razvija tudi koordinacija, ritem, vztrajnost in timsko delo. Včeraj sem opazila, kako so se učenke med seboj spodbujale in si pomagale, ko so se učile nove vzorce. Tudi jaz sem se spomnila na otroštvo, ko sem s prijateljicami na dvorišču preživljala ure in ure, ustvarjajoč nove in zapletene vzorce.

Kljub sodobnim tehnološkim igračam, ki zasedajo naš čas in pozornost, se mi zdi, da je pomembno, da ohranimo tradicijo in na mlajše generacije prenašamo te preproste, a bogate igre naše mladosti. Oživljanje te igre med učenkami 3. razreda je bilo le majhen, vendar pomemben korak k ohranjanju nečesa dragocenega in neprecenljivega.

Ob koncu dneva sem opazila, kako so se učenke razšle s širokimi nasmehi na obrazih, novim zanimanjem za igro, ki so jo le malo poznale, in z vprašanjem: »Kdaj pridete spet v podaljšano bivanje?« Upam, da se bodo spominjale tega dne, ko smo skupaj odkrivale čar gumitvista, in da bodo te spomine prenesle naprej, tako kot sem jih jaz. Morda bo gumitvist ponovno zaživel, ne le med nami, ampak tudi med prihodnjimi generacijami.

Zapisala: Tjaša Smolnikar