Kulturni dan: Dnevi evropske kulturne dediščine – Dober tek!

Če se je danes tekom dopoldneva kdo sprehajal okoli Osnovne šole Črni Vrh, mu je zagotovo zadišalo po najrazličnejših dobrotah, ki so nastajale izpod rok osnovnošolcev. V okviru kulturnega dne smo namreč obeležili dneve evropske kulturne dediščine z naslovom Dober tek.

Za učence od 1. do 8. razreda so bile organizirane različne delavnice, na katerih smo želeli vzpostaviti vez s tradicijo naših prednikov, preizkušali smo tradicionalne recepte, prisluhnili zgodbam in vse sestavine povezali ter jih začinili s sodobnimi prizadevanji po zdravem in trajnostnem ravnanju ter ohranjanju dediščine naših prednikov.

Učenci prve triade so pod mentorstvom Vere Rudolf, Tine Bajc Hlad in Tjaše Smolnikar izdelovali idrijske žlikrofe. Na pomoč so učencem in učiteljem priskočile babice Marija Čuk, Sonja Habe, Olga Rupnik in Majda Bajec. Najprej so učenci skuhali krompir, vsak učenec je svoj krompir olupil in ga pretlačil skozi pasirko. Nato so v skupinah po štiri med kuhanjem krompirja naredili testo. Narezali so čebulo in drobnjak in čebulo prepražili na ocvirkih. Krompirjevi masi so dodali še majaron, sol in poper. Vse skupaj so zmešali v ‘filo’. Vsak učenec je je iz pripravljenih sestavin oblikoval kroglice v velikosti lešnika. Nato so razvaljali testo, nanj položili kroglice in oblikovali žlikrofe. Za zaključek delavnice so učenci skuhali žlikrofe in jih z navdušenjem pojedli do zadnjega.

V četrtem razredu so učenci pod mentorstvom Marije Rupnik Hladnik dneve evropske kulturne dediščine obeležili s peko piškotov. Za izdelavo linških oči je bilo potrebno predhodno pripraviti testo, saj mora nekaj časa počivati. Testo je učiteljica pripravila že en dan prej, zato se je danes zelo lepo valjalo. Spoznali so tudi celoten postopek izdelave kokosovih hlebčkov. Za oddih med peko so izdelali košarice, v katerih so svoje dobrote odnesli domov. Učenci so pri oblikovanju piškotov neizmerno uživali.

Kulturni dan z naslovom Dober tek je tudi v 5. razredu potekal zelo okusno. Najprej so se učenci preizkusili v peki piškotov in odlično jim je šlo od rok. Spekli so kar štiri vrste piškotov. Ko so bili piškoti končani, so izdelali še papirnate čajne skodelice, v katere so zložili piškote. Dan je prehitro minil.

Šestošolci so pod mentorstvom Andreje Pagon ustvarjali na temo krompirja. Izdelali so knjižnico receptov in jo okrasili s štampiljkami, ki so jih sami izdelali iz krompirja.

Sedmošolci so pod mentorstvom Barbare Petkovšek in Jane Peternel najprej ustvarjali medene dražgoške kruhke, potem pa so s pomočjo aplikacije Stop Motion Studio snemali filmčke na temo bontona pri mizi.

Osmošolci so pod mentorstvom Maje Sever ustvarjali na delavnici ‘Od jablane do krožnika’. Fantje so se preizkusili v peki jabolčnega zavitka, dekleta pa so medtem snovala zgodbo za risanko, ki so jo posnela s pomočjo Stop Motion Studio aplikacije. Kuharsko- ustvarjalni izziv so zaključili s čajanko in s sladkanjem z okusnim jabolčnim zavitkom ter ogledom nastale risanke.

Risanka, ki so jo ustvarile osmošolke

Maja Sever