Luka Koper in Škocjanske jame – nepozabno doživetje

V četrtek, 25. aprila, smo se z učenci zadnje triade odpravili na zanimivo in poučno               ekskurzijo v Luko Koper in Škocjanske jame.

Ekskurzija se je začela z obiskom Luke Koper, enega najpomembnejših logističnih središč v Evropi. Učenci so imeli priložnost spoznati delovanje pristanišča, njegovo zgodovino in pomembnost za gospodarstvo države. Vodeni ogled po pristanišču je bil izjemno poučen, saj so učenci lahko v živo opazovali različne logistične procese, pretovarjanje tovora in delo pristaniških delavcev. Izvedeli so tudi, da se lahko med tovorom znajdejo tudi nepovabljeni gostje, kot na primer kobra med krompirjem, ki je pripotoval iz Egipta.

Po ogledu Luke Koper je sledil prehod v drugačen svet – svet podzemnih jam. Škocjanske jame so navdušile učence s svojo veličastnostjo in lepoto, ki ju voda še danes oblikuje. Med vodenim ogledom so spoznali različne formacije in zanimivosti, ki jih ponuja ta čudež podzemnega sveta. Škocjanske jame so na seznam svetovne dediščine UNESCO vpisane od leta 1986.

Ogledu je sledil še sprehod po učni poti, na katerem so učenci pridobili tudi veliko novih spoznanj o ekologiji, geologiji in pomenu ohranjanja narave. Ekskurzija je tako poleg izobraževalnega vidika prinesla tudi spodbudo k odgovornemu ravnanju z okoljem in naravnimi viri.

Ob zaključku dneva so se učenci vrnili domov polni vtisov, novih znanj in nepozabnih doživetij. Vodička v Škocjanskih jamah je izrazila pohvalo za vzorno obnašanje učencev ter njihovo aktivno sodelovanje pri ogledu. Pohvali se pridružujemo tudi učiteljice, ki smo učence spremljale.

Upamo, da je ekskurzija pustila trajen pečat v njihovem spominu ter prispevala k bogatitvi njihovega razumevanja in spoštovanja do narave ter gospodarskih procesov.

Zapisali: Tjaša Smolnikar in Barbara Milavec