Medobčinski otroški parlament

V torek, 22. 3. 2022, je v idrijski občinski dvorani potekal 32. otroški parlament Občin Idrija in Cerkno. Udeležili sta se ga tudi predstavnici naše šole, Mirjam Krevs in Čarna Rupnik. 

Mladi parlamentarci so že tretje leto zapored razpravljali o temi Moja poklicna prihodnost. Srečanje se je začelo s pozdravnimi govori, nato pa so učenci poročali o dejavnostih v letošnjem šolskem letu. V rubriki “Kje pa vas čevelj žuli?”, ki je namenjena predlogom za izboljšave kraja, so analizirali pretekle in izpostavili aktualne žulje. Župan Tomaž Vencelj je v odgovoru navedel projekte, ki jih načrtuje Občina Idrija.

Sledil je osrednji del, v katerem so predstavniki po skupinah razpravljali o deficitarnih in novodobnih poklicih, vplivu digitalizacije na police prihodnosti in vseživljenjskem učenju, begu možganov in priložnostih, ki jih ponuja tujina ter o tem, kdo najbolj vpliva na izbiro poklica in kako se odločiti med bogato izbiro. Oblikovali so sklepe, ki so jih z glasovanjem tudi potrdili. 

Ob zaključku so izvolili delegate za regijski in nacionalni parlament. Regijski parlament bo naslednji teden potekal v Idriji.

Zapisala: Tjaša Smolnikar