Mesto na otoku – KOPER

Učenci razredne stopnje in učitelji spremljevalci smo se v sredo, 18. 10. 2023, odpravili v Koper. Izkoristili smo še zadnji s sončnimi žarki obsijan dan pred deževnim obdobjem. Obiskali smo največje mesto v slovenski Istri – Koper.  

Pot smo začeli na črnovrškem placu, kjer smo se vkrcali na dva avtobusa in pot nadaljevali proti obali.

Med potjo sta na vsakem avtobusu učiteljici prebrali kratko predstavitev mesta ter vse seznanili s potekom dne.

Ogled Kopra smo začeli na avtobusnem postajališču pri tržnici, kjer smo si privoščili malico. Po malici smo se sprehodili mimo Taverne, ki je bilo staro skladišče soli, proti Titovem trgu.

Na Titovem trgu smo se razdelili po razredih in odšli vsak na svojo lokacijo.

Prvi razred je obiskal etnološko zbirko Pokrajinskega muzeja Koper. Ogledali so si razstavljene predmete, se o njih pogovorili in nekatere tudi preizkusili. Poslušali so zgodbo o Vidku in njegovi srajčici ter se preizkusili pri oblačenju lutk v narodne noše.

Drugi razred je obiskal Gledališče Koper, ker so se preizkusili pri odrskem nastopanju v mali dvorani ter spoznali ozadje gledališča – prostor s kostumi, skladišče scenskih pripomočkov …

Tretji razred je imel voden ogled Centra eksperimentov in delavnico milni mehurčki. Pričakali so jih eksperimenti, zgodbe, drevo vprašanj, muzejski kotiček ter raziskovalne in ustvarjalne delavnice. Program je bil primeren za male in velike, za resne in navihane.

Četrti in peti razred sta obiskala Radio Koper in Televizijo Koper. Učenci so si ogledali snemalne studie, vso potrebno opremo in se seveda tudi sami preizkusili pri oddajanju v živo.

Dan smo zaključili s sprehodom po Titovem trgu (mestni stolp in Pretorska palača), preko razgledne ploščadi s pogledi na Luko Koper, ob  morju na plaži Mokra mačka ter ob privezih za čolne mimo Taverne ter tržnice proti avtobusnemu postajališču.

Imeli smo  lep dan in veliko doživeli. Zadovoljni in polni novih znanj smo se varno vrnili v Črni Vrh.

Zapisala: Tina Bajc Hlad

Fotografije in posnetki: učiteljice razredničarke

Radio Koper je na svojem Facebook profilu objavil kratek prispevek o obisku.