Naprej in navzgor

Javni sklad za kulturno dejavnost že 37 let sodeluje z Osnovno šolo Frana Roša in skupaj pripravljata tradicionalno prireditev Roševi dnevi. Gre za izjemno pomembno literarno »tekmovanje« za osmo- in devetošolce, na katerem ocenjevalci iščejo najboljša leposlovna dela.

Letos smo bili na prireditev povabljeni tudi mi, za kar je zaslužna devetošolka Mirjam Krevs, ki je s kratkoproznim besedilom Spomin na mladost prepričala žirijo in se uvrstila na srečanje mladih literatov. V dopoldanskem času so bile izvedene delavnice pod mentorstvom slovenske pisateljice Mateje Gomboc in njene hčere, sicer pesnice in pisateljice Katarine Gomboc Čeh, popoldne pa predstavitev izbranih del in podelitev priznanj.

Dan smo zaključili s prijaznim nagovorom pisateljice mladim literatom, ki radi berejo in pišejo. Povedala je, da je zelo pomembno, da se srečujejo z mladimi, podobno mislečimi in da so prav Roševi dnevi priložnost, da se naučijo marsičesa novega, dobijo gotovost, da so na pravi poti, in zagon, da ustvarjajo naprej. Predvsem pa je pomembno, da prisluhnejo sami sebi. Tako bodo lahko šli le naprej in navzgor.

Zapisala: Jana Peternel