Naši učenci na Festivalu idrijske čipke

Pretekli vikend je potekal v Idriji 40. Festival idrijske čipke na katerem so sodelovali tudi učenci Čipkarske šole Idrija, oddelek Črni Vrh.

Že pred otvoritveno slovesnostjo, v petek zvečer,  je potekala otvoritev razstave izdelkov mednarodnega natečaja klekljane čipke, ki ga je za leto 2022 razpisal Festival idrijske čipke. Tema natečaja je bila idrijski ris. V kategoriji mladih, do 18 let, je 1. mesto osvojila Alja Felc s čipko Kapljica živega srebra v idrijskem risu. 2. mesto je osvojil že bivši učenec OŠ Črni Vrh Benjamin Jamšek s čipko V škaf se je ujelo.

Na otvoritveni slovesnosti sta kot mladi klekljarici, učenki Čipkarske šole sodelovali Brina Rupnik in Onja Habe.

Še pred podelitvijo nagrad tekmovalcem, ki so tekmovali na državnem tekmovanju iz znanja klekljanja, je bila razglašena najlepša čipka po izboru obiskovalcev. Najlepšo čipko je izdelala Mateja Čuk, ki je osnovnošolske klopi zapustila že pred nekaj leti, a z obiskovanjem Čipkarske šole je zaključila letos. Mateja je avtorica vzorca in čipke. Njen pav res žari v prečudovitih barvah.

V nedeljo je potekalo državno tekmovanje iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič.

Zlato priznanje sta si priklekljali Manca Žgavec in Tjaša Mikuž.

Srebrno priznanje pa Alja Klavžar, Izabela Kavčič, Eva Zajec, Nuša Čuk in Veronika Fajdiga.

Praktične nagrade sta si priklekljali Brina Rupnik in Melita Rupnik

Vsem ostalim sodelujočim iskrene čestitke za sodelovanje, pogum in dobro voljo.

Dragi učenci in učenke, ki ste veliko časa namenili pouku klekljanja, poletite z razprtimi krili kot pisani metulji v lepe, razigrane in z otroško radoživostjo napolnjene počitniške dni v krogu družin in prijateljev.

Zapisala: Anka Jamšek