Nevidni svetovi

Kot vsako leto doslej je tudi letos konec novembra potekalo šolsko tekmovanje za Cankarjevo priznanje. Tokrat so je tekmovanja udeležilo osem tekmovalcev naše šole – dve osmošolki in šest devetošolcev. Snovalci tekmovanja so za krovni naslov izbrali Nevidne svetove, ki »darežljivo vabijo, da ob in s knjigo raziskujemo […] nevidne sporočilne niti literature«.

Letošnja izbrana knjiga slovenske pisateljice Irene Androjna Modri otok je pustolovsko-fantazijska pripoved, ki se odvija na nenavadnem otoku, katerega oblika spominja na želvo. Skupino najstnikov, ki se udeleži raziskovalnega tabora na omenjenem otoku, čaka nemalo dogodivščin, ki pa so jim, skupaj z mentorji, seveda kos. In dogodivščini – pisanju razlagalnega spisa – so bili kos tudi naši tekmovalci.

Dve tekmovalki, Mirjam Krevs in Melita Rupnik, sta vsaka v svoji tekmovalni skupini dosegli najvišje število točk in se zato uvrstili na območno tekmovanje, ki bo 16. januarja potekalo na Osnovni šoli Ig. Poleg njiju je zaradi visokega števila točk priznanje prejel tudi Martin Fajdiga, ki pa se zaradi pravil, ki jih določa tekmovalna komisija, žal ni uvrstil na naslednjo stopnjo. Namreč, šole, ki imamo majhno število učencev in posledično tudi manjše število tekmovalcev, imamo zelo malo možnosti, da na višje ravni tekmovanja pripeljemo več tekmovalcev, kljub temu da so njihovi spisi ocenjeni z visokim številom točk. A kot je dejala ena mentorica – tekma je tekma.

Kljub temu izražam velik poklon vsem tekmovalcem, ki so se spopadli s 400 strani dolgo knjigo, in, upam da, v njej našli nemalo užitkov. Za Mirjam in Melito pa stiskamo pesti, da se bosta čim bolje odrezali in si prislužili možnost sodelovanja na državni ravni.

Zapisala: Jana Peternel, koordinatorka Cankarjevega tekmovanja