OŠ Črni Vrh in GEOPARK Idrija

UNESCO Globalni Geopark Idrija praznuje deset let dela. 21. novembra 2023 so v idrijski kinodvorani pripravili slovesnost, na katero so povabili deset gostov. Med povabljeni je bila tudi OŠ Črni Vrh s katero se je, od vseh šol, v  desetih letih vzpostavilo najtesnejše sodelovanje v dejavnosti Mreže šol in delu v mednarodnih projektih.

Korenine Mreže šol so pognale v projektu Šole za ravnatelje z naslovom Socialni kapital. V okviru projekta so se mrežili učitelji OŠ Črni Vrh, OŠ Sp. Idrija in idrijske gimnazije. V tej mreži so  se iskale možnosti trajnejšega povezovanja v smislu povezovanja kapitala, ne finančnega, ampak človeških virov, znanj, spretnosti, kompetenc. Rodil se je dan dejavnosti v povezavi z Geoparkom. Projekt Socialni kapital je bil zaključen v enem letu, ideja pa je vzklila in še danes lepo rase v skrbi Geoparka Idrija. Dan dejavnosti poteka vsako šolsko leto za učence 7. razreda, vedno drugje in je to vsekakor aktivnost šol in Geoparka, ki mu lahko damo oznako primer odlične prakse.

V okviru mednarodnih projektov Erasmus je naravoslovna učna pot in možnosti dela na terenu v domači pokrajin, ki sta jo zasnovali Lilijana Homovec in Karmen Simonič Mervic, dobila nadgradnjo, to je aplikacijo, ki omogoča spoznavanje dela Črnovrškega polja in obrobja Predgriškega gričevja s pomočjo pametnega telefona. V prvem projektu je bila aktivna tudi anglistka Maja Sever. Trenutno je naša šola v projektu GeoExplorer projekt, kjer so nekateri rezultati že vidni, didaktična igra spomin, nove informacije s področja vključevanja tujega jezika t.j angleščine, primeri prakse gozdne pedagogike in tisto kar največ šteje, srečujemo se ljudje iz različnih držav in vsako srečanje je izkušnja, ki pusti sled in možnost nove poti.

Več si lahko ogledate na https://www.geopark-idrija.si/10-let-10-zgodb-10-gostov/

Zapisala: Karmen Simonič Mervic, ravnateljica