Osmošolci na Kolektorju

V petek, 6. 10. 2023 so se osmošolci po končanem zdravniškem pregledu odpravili na ogled Kolektorja.

Ogledali so si dve podjetji: Orodjarno in KFH.

V orodjarni so si učenci pogledali, kako nastajajo različna orodja za izdelavo delov, ki jih uporabljajo v avtomobilski industriji in industriji gospodinjskih aparatov ter kako poteka razvoj in izvedba avtomatizacije delovnega procesa. Predstavljen je bil zelo širok spekter poklicev, saj je za izpeljavo zahtevnih projektov potrebno znanje programiranja, strojništva, kemije, elektrotehnike, fizike, pa tudi ekonomije in dela s kadri. Učenci so z zanimanjem opazovali, kako nastaja stroj, ki avtomatsko pakira izdelke.

V podjetju KFH so si učenci ogledali, kako poteka avtomatizirana proizvodnja izdelkov iz magnetne mase in komutatorjev. Vse linije so avtomatizirane, delo opravljajo tudi roboti, ljudje pa večinoma nadzorujejo potek in delo strojev. Spoznali so tudi zaposlene, ki so svojo poklicno pot začeli v povsem drugih poklicih in se za poklic, ki ga opravljajo na Kolektorju, izučili kasneje.

Ogled Kolektorja je bil zelo zanimiv, saj so se zaposleni izjemno potrudili pri prestavitvah, za kar se jim zahvaljujemo.

Zapisala: Andreja Pagon