Po dvajsetih letih spet na državnem tekmovanju

V soboto, 20. januarja 2024 smo se v mrzlem in zasneženem jutru odpravili proti Gorenjski, saj je Šenčur gostil 34. državno tekmovanje Mladina in gore. Državnega tekmovanja se je po dvajsetih letih udeležila tudi ekipa iz naše šole, Poredni angelčki, ki jo sestavljajo Erik Bezeljak, Martin Fajdiga, Onja Habe in Manja Škvarč.

Po prijaznem sprejemu in kulturnem programu na OŠ Šenčur so se tekmovalci podali na reševanje nalog iz področja planinstva, mentorji pa smo močno držali pesti.

Planinsko društvo Kranj je po odpisanih testih organiziralo voden ogled rovov pod starim Kranjem, ki so jih zgradili med 2. svetovno vojno in so prvotno služili kot mestno zaklonišče. Rovi so sicer delo človeških rok in v celoti merijo 1300m, vendar v njih zaradi klime, ki je podobna naravni jami, lahko opazimo kapnike in redke jamske živali. Ste vedeli, da so v jamah gojili tudi šampinjone? Danes so rovi prenovljeni in služijo različnim kulturnim dogodkom.

Po povratku na OŠ Šenčur smo si lahko mentorji ogledali teste in z velikim veseljem ugotovili, da so se Poredni angelčki udeležili med šest najboljših ekip, ki jih je kmalu čakal kviz pred občinstvom. Med najboljše so se uvrstile ekipe iz Medvod, Litije, Gornje Radgone, Vranskega in Črnega Vrha. Ekipa je informacijo sprejela z mešanimi občutki, saj takega uspeha niso pričakovali. Prav tako, jim je bilo malce nelagodno, da bodo morali svoje znanje dokazati še v živo, pred publiko. Pa vendar so se zbrali, na hitro ponovili bolj praktične vsebine in se pogumno podali na oder.

Finalni del tekmovanja je vključeval deset vprašanj in praktične naloge. Tekmovalci so morali med drugim pokazati vezanje vozlov, položaj bolnika  šoku, prepoznati so morali vrsto dereze,  vedeti barvo triglavske rože, vedeti s katero goro lahko enačimo Škrlatico, če enačimo Triglav z Mount Everstom in podobno. Odločala je splošna planinska razgledanost, iznajdljivost, zbranost, odločnost in zaupanje vase. Suverene zmagovalke 34. državnega tekmovanja so bila dekleta iz Medvod.

Z doseženim rezultatom smo lahko zelo zadovoljni, saj se je Porednim angelčkom po dvajsetih letih uspelo udeležiti na državno tekmovanje. To lahko štejemo kot velik dosežek. Da so bili tekmovalci boljše pripravljeni bi se radi zahvalili mentorju Markotu Rupniku, ki je učence pripravljal na tekmovanje v sklopu več predavanj, na pomoč je vskočil tudi Bojan Pivk. Zahvalili bi se radi tudi Andražu Kavčiču, ki si je za naše tekmovalce vzel čas in jim približal prvo pomoč v gorah, o čemer si lahko več preberete v Novicotrosu : Predavanje o prvi pomoči – Novicotros (arnes.si) .

Predvsem pa je potrebno pohvaliti Poredne angelčke, ki so v večini sami predelali vso literaturo in dodatno snov. Na regijskem in državnem tekmovanju pa so našo šolo zastopali z zgledom, pozitivnim odnosom, vztrajnostjo in povezanostjo. Dokazali so, da je udeležba na takšnih tekmovanjih odlična priložnost za razvoj znanja in ekipnega duha.

Zapisala : Tadeja Bonča