Po jutru se dan pozna – dober zajtrk za dober začetek

Sveže spečen in ohlajen kruh smo v petek, 17. 11. 2023, obogatili z živili tradicionalnega zajtrka. Dodali smo jim svoj pečat in moderen pridih.

V prvem razredu so se učenci spoznali z izdelavo masla. Pripravili so si prostor in se spoznali s pravili varnega ravnanja s kuharskimi pripomočki.

Drugošolci so iz jabolk skuhali dišečo čežano. Jabolka so oprali, narezali in v šolski učni kuhinji skuhali. Z noži so bili že zelo spretni.

V tretjem razredu smo se zbrali vsi učenci in učitelji na razredni stopnji in opazovali postopek mesenja kruha. Otroci so se spoznali s sestavinami, količinami in postopkom priprave.

Četrtošolci so mleko, ki je del tradicionalnega zajtrka, modernizirali in ga spremenili v hranljiv mlečni napitek – smuti.

Najstarejši učenci na razredni stopnji so medu dodali novo podobo in ga spretno vmešali v vitaminov poln napitek. Nastala je osvežilna pijača – medena limonada.

Dan slovenske hrane smo tako začeli z bogatim zajtrkom, ob katerem smo se pogovorili o slovenski hrani in kulturi prehranjevanja.

Zapisala: Tina Bajc Hlad
Fotografije: učiteljice na razredni stopnji