Po poti Cankarjeve mladosti

Vrhnika velja za mesto doživetij. Nudi raznoliko in zelo bogato ponudbo, predvsem kulturno. Je tudi rojstni kraj našega največjega slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika Ivana Cankarja, ki v svojih številnih delih opisuje in opeva prav njene lepote.

Z osmo- in devetošolci smo se odpravili po poti Cankarjeve mladosti in se s turističnim vodnikom, ki je bil, ne boste verjeli, kar sam Ivan Cankar J, sprehodili po celotni Vrhniki. Ves dan nas je prijetno grelo spomladansko sonce in nekaterim podarilo kar preveč najstniške razigranosti, saj so malo pozabili na bonton. Na kulturno obnašanje jih je spomnil kar Cankar sam in za »kazen« niso bili deležni doživete interpretacije odlomka iz Kurenta … „Veseli ljudje bodo živeli tod; pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje!“

Celotna pot je bila polna zanimivih pripovedi iz pisateljevega življenja, ki jih je vodnik spretno povezoval z odlomki iz njegovih del. Med drugim je interpretiral slavno Skodelico kave pred hišo, v kateri si je pisatelj tako močno poželel tega grenkega napitka, pokazal šolo, v kateri Cankar ni maral biti, saj ga je učiteljica Tominčeva imela za tepčka, ker ji ni želel povedati, koliko je ena in ena, ter na vrhu pri cerkvi sv. Trojice deklamiral verze iz zbirke Erotika, kjer je kot šestnajstletnik spoznaval okus prvega poljuba.

Ogled smo zaključili ob umetnikovem spomeniku, ki stoji ob glavni cesti, ter Cankarju pomahali slovo. Ta nam je za konec dejal, naj se ne sramujemo svojega maternega jezika in naj ga cenimo in spoštujemo tako kot on.

Zapisala: Jana Peternel