Po poti Jožeta Šmita – kulturni dan v Rogatcu

Rogatec leži v jugovzhodnem delu Slovenije, na prehodu južnih obronkov Haloz v dolino Posotelja. Na tem področju, stisnjenim med Donačko goro na severu in reko Sotlo na jugu, se skrivajo dragoceni biseri naravne in kulturne dediščine.

Iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec smo dobili vabilo na otvoritev likovne razstave in podelitev nagrad, ker smo sodelovali na natečaju ob 100-letnici rojstva pesnika Jožeta Šmita. Pesnik je bil rojen v Rogatcu, del življenja pa je preživel med nami v Črnem Vrhu, kjer je tudi pesniško ustvarjal.

Vabila smo se razveselili, zato smo se odzvali in se v petek, 8. 4. 2022 odpeljali proti Rogatcu. Zavedali smo se, da je pot dolga, vendar smo vedeli, da jo bomo zmogli.

Odhod avtobusa je bil ob 7.00 s »placa« v Črnem Vrhu.

Učenci so s seboj vzeli nahrbtnike, v katere so dali šolsko malico-velik sendvič in popoldansko malico, vodo, zložljiv dežnik, dodatne nogavice, blazinico in manjšo plastično vrečko. Dodatne nogavice so potrebovali na avtobusu, saj so se med potjo sezuli in tako spočili noge. Veliko učencev je na poti potrebovalo tudi blazinico, saj so zaspali med vožnjo. Med več kot triurno vožnjo v eno smer pa jim je prav prišla tudi manjša igrača.

Prvošolci in drugošolci so imeli s seboj rumene rutice, kot to določa Zakon o pravilih cestnega prometa. Četrtošolci pa so imeli priložnost, da so na avtobusu sedeli na zadnjih sedežih.

V Rogatec smo prispeli z zamudo zaradi prometnih zastojev.

Prireditev v dvorani Dvorca Strmol se je namesto ob 10.30 začela ob 11. uri. V kulturnem programu so sodelovali otroci iz vrtca Rogatec, učenci OŠ Rogatec in OŠ Črni Vrh. Prireditev je vodila ga. Nives Brezovnik, nagrade in priznanja pa sta podelila župan g. Martin Mikolič in podžupanja občine Rogatec ga. Mojca Šmit. Učenci naše šole so prejeli priznanje za sodelovanje. Čisto vsak učenec pa je dobil priložnostno darilo.

Po podelitvi priznanj smo si ogledali dvorec in razstavo likovnih del, nato pa smo si brezplačno ogledali še Muzej na prostem Rogatec.

Ravnateljici OŠ Rogatec ga. Alenka Virant in naše šole ga. Karmen Simonič Mervic sta se dogovorili, da nas bodo učenci iz Rogatca prav kmalu obiskali in sicer takrat, ko se bodo odpravili na pot Po Šmitovi življenjski poti.

V Rogatcu smo bili zelo lepo sprejeti. Postregli so nas s sirovo in ocvirkovo pogačo ter sokom, učiteljem pa so postregli še kavo.

V Črni Vrh smo se vrnili kmalu po 17. uri. 

Več o utrinkih lepega pomladnega dne v Rogatcu si oglejte in preberite v priloženi fotogaleriji in na spletni strani Razstava del natečaja in podelitev nagrad https://www.rogatec.si/razstava-del-natecaja-podelitev-priznanj/.

Ivanka Erjavec

2 thoughts on “Po poti Jožeta Šmita – kulturni dan v Rogatcu”

Comments are closed.