Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Z učenci smo se že v okviru pouka kar nekaj časa pripravljali na kulturni dogodek-Proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku in na sam kulturni praznik – 8. februar.

Sporočilo prireditve, ki je potekala 7. februarja v avli OŠ Črni Vrh je bilo, da  spoznavanje kulture poteka skozi naše vsakdanje življenje in priložnosti, ki nam jih ponudi bližnje ali pa tudi bolj oddaljeno kulturno okolje.

Učenci od 1. do 5. razreda so z nami delili pesmi, zgodbe, slike, risbe in kipce, z njimi pa tudi prijateljstvo, sanje in znanje.

Osmošolci Izak, Onja in Meta so deklamirali Prešernovega Povodnega moža, Manja in Nika pa sta zapeli Prešernovo pesem Apel in čevljar, ki sta jo sami uglasbili.

Prisluhnili smo še sonetu, posvečenemu Francetu Prešernu, ki ga je napisal Andraž Rupnik, učenec 9. razreda. Pesem je predstavil Erik.

Ravnateljica Karmen Simonič Mervic je v govoru izpostavila, da je bil slovenski jezik povezovalec naroda tako v preteklosti kot danes.

Zaradi ljubezni do pisanja, ki na naši šoli postaja vse bolj pogosta, pa je navzoče povabila k branju šolskega literarnega glasila Novicotrosa, v katerem so zbrana izbrana dela učencev naše šole. 

Poudarila je, da je kultura široko polje ustvarjanja, ki je človeku nujno, ker se preko ustvarjanja poveže sam s sabo in svetom.

Mladinski pevski zbor je Proslavo ob Prešernovemu dnevu povezal s petjem slovenske in šolske himne ter s petjem Zgodbe o prijateljstvu in pesmi Za Slovenijo živim.

Na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku smo z veseljem odprli razstavo učencev OŠ Črni Vrh Šolska galerija- Dom za slike, risbe in kipe.

Likovne izdelke v šolski galeriji bomo občudovali tako, da jih bomo gledali s primerne razdalje in se jih ne bomo dotikali, saj bi jih z dotikanjem umazali in poškodovali.

Če še niste obiskali šolske spletne likovne galerije, pa vas vabimo, da to storite. V galerijo lahko vstopite doma in tako spremljate likovno dogajanje v šoli.

Današnja prireditev je zgodba o prijateljstvu, o lepih skupnih trenutkih, ki se nam bodo vtisnili v srce in nas povezali z nevidnimi vezmi.

Vsi udeleženci prireditve so s svojo pozorno držo prispevali, da je lepa in zanimiva proslava obrodila lepo obeležen dan kulture na Osnovni šoli Črni Vrh

Ivanka Erjavec