Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

»JOŽE ŠMIT – OBELEŽITEV STOLETNICE ROJSTVA«

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Praznik smo v torek, 1. 2. 2022, obeležili s proslavo preko aplikacije ZOOM.

Na ta dan smo praznovali 100-letnico rojstva pesnika Jožeta Šmita, ki je del življenja preživel v Črnem Vrhu in je tukaj tudi deloval, zato je bila letošnja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku na naši šoli posvečena prav njemu.

Slovenski pesnik, prevajalec, urednik in novinar Jože Šmit je bil rojen 1. februarja 1922, v Tlakah pri Rogatcu, umrl pa je 7. februarja 2004 v Ljubljani.

Krajani Črnega Vrha so ustvarjalce na kulturnem področju radi sprejeli in jih bili pripravljeni poslušati. Eden izmed kulturnikov je bil tudi pesnik Jože Šmit.

Kako je pesnik Jože Šmit prišel v Črni Vrh?

V Črnem Vrhu je imel kulturni večer, na katerem je bral svoje pesmi. Kraj je nanj naredil posebej lep vtis, zato je v Brdcih zgradil vikend.

Jože Šmit je rad prihajal v Črni Vrh. Tu je videl lepoto narave, tu si je lahko zamišljal svoj svet in prihodnost.

Ko sem pred 37. leti prišla v Črni Vrh poučevat, je pesnik Jože Šmit, ki je bil rad v družbi otrok, pogosto obiskal šolarje in jih opazoval, ob različnih priložnostih pa jim je bral svoje pesmi. Otroci in narava so bili navdih in vzgib za njegovo ustvarjanje.

Še danes vidim pesnika, gospoda Šmita na sprehodu. Pot ga je iz Balile vodila po makedamski cesti mimo potoka proti vasi. Ob žuborečem potoku je zaslišal žabico, v krošnji drevesa so pele ptice, v parku je pomahal deklici Polonci v pozdrav.

Z branjem Šmitovih pesmi, s prireditvijo in poustvarjanjem učencev gojimo spomin na pesnika Jožeta Šmita in njegovo delo. Rože poezije-pesmi Jožeta Šmita- so nas popeljale na sprehod po pisanem travniku, med raznobarvne pesnikove šopke.

Pesnik je slikal z besedami, zima slika s snegom, pomlad poje s pticami ter barva z zelenjem in cvetjem. Vsaka stvar – pa naj bo to pesem, knjiga, slika, roža, zima, pomlad ali darilo – ima svoj jezik, svoje sporočilo. Pesnikovo sporočilo je bilo darilo – pesem.

Na prireditvi se nam je pridružila gospa Nives Brezovnik iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, ki nas je v začetku januarja povabila, da sodelujemo in dodamo svoj kamenček v mozaik k letošnji obletnici. Odzvali smo se in sodelovali v likovnem in literarnem natečaju ob stoletnici rojstva Jožeta Šmita. V Rogatec smo poslali 61 del naših učencev.

Prvošolci so ilustrirali pesem Polžja hišica, drugošolci pa pesem Mravljišče. Učenci 4. razreda so spoznavali življenje in delo Jožeta Šmita. Ogledali so si pesnikovo hišo v Brdcih tu v Črnem Vrhu Srečali so se s pesnikovim sinom Žigo Šmitom. Brali so njegove pesmi iz zbirke Ježek se ženi inlikovno upodobili eno prebrano pesem in ostale izvedene dejavnosti. Učenci petega razreda pa so poustvarjali različne pesnikove pesmi. V prilogi Likovni in literarni natečaj ob 100 letnici rojstva Jožeta Šmita si lahko ogledate izbrana dela učencev.

Ivanka Erjavec

1 thought on “Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku”

Comments are closed.