Prvi šolski dan

Petek, 1. september, je bil krasen uvod v novo šolsko leto, kajti za petkom sledita prosta sobota in nedelja. Novo šolsko leto je v OŠ Črni Vrh začelo skupaj 149 otrok. Medse smo sprejeli še eno učenko iz Ukrajine.

Po uvodnih informacijah po razredih smo se vsi zbrali v avli šole. V šolo smo toplo sprejeli 13 prvošolcev in jih z aplavzom pozdravili, ko so se napotili proti svoji učilnici. Po pozdravu ravnateljice, je predsednik KS Gregor Rupnik še enkrat podelil nagrado KS Črni Vrh, ki jo je za svoj ustvarjalni dosežek v klekljanju dosegla Eva Zajec. Pomembno je, da domače okolje prepozna dosežke mladih in jih nagradi, sovrstniki pa imajo možnost doživljanja uspehov drugih in morda najti v tem tudi navdih za svoje dosežke.

Na šoli je bil na obisku tudi policist Primož Škedelj, ki je vse spomnil, da z jesenjo prihajajo krajši dnevi in slabša vidljivost. Vsak naj, predvsem kadar se v prometu giblje peš ali s kolesom, poskrbi da bo viden. Zato naj bo kresnička naša stalna sopotnica.

Lep pozdrav velja tudi naši novi učiteljici nemščine, gospe Anji Lapajne. Novo šolsko leto na naši šoli začenjamo s popolno kadrovsko zasedbo. Šola je temeljito počiščena, montirane so nove žaluzije in na vseh že obstoječih je bil opravljen servis, nekaj razredov ima novo podobo zaradi beljenja ali pa spremembe postavitve pohištva. Z novimi stalažami in omarami je dokončno podobo dobil kabinet za naravoslovje. V kuhinji je nova klimatska naprava, ki bo izboljšala delovne pogoje kuharice.

Pripravili smo obsežen program dela. Obvezuje nas predmetnik. Število dni dejavnosti je obveznih, vsebina pa je naša izbira. Izbrali smo pestre vsebine tudi izven domače pokrajine. Vključili smo se v slovensko mrežo zdravih šol. S podelitvijo naslova Kulturna šola gremo v nov triletni krog dejavnosti s katerimi bomo izkazali svojo odličnost in upravičenost do novega naslova. Vključili se bomo v program NEON. Veliko pozornosti bomo namenili socialnim veščinam. Želimo si, da bi naš mali namizni nogomet dobil večjega brata. Prostor zanj je na hodniku proti knjižnici. Tako bi, tudi po željah učencev, lahko organizirali pravi turnir v namiznem nogometu.

Socialne veščine bomo urili tudi ob pripravi treh dogodkov: v marcu bo premiera mladinskega muzikala za zbor, soliste in instrumentaliste Ko Ajda zori. To je glasbeno delo napisano posebej za naša dva zbora, s poezijo Lilijane Homovec, ki jo je uglasbil svetovno priznani skladatelj Andrej Makor. Glasbeno-gledališki projekt bomo predstavili kot primer dobre prakse v povezovanju z Zavodom za šolstvo RS, RTV Slovenija in Založbo Astrum. V aprilu načrtujemo športno prireditev z zanimivimi gosti. V maju pa se bomo s klekljanimi izdelki učencev izbirnega predmeta klekljanje sprehodili po modni pisti. Ekipa sedmošolcev se bo vključila v tekmovanje, ki ga organizira Zavod Superglavce FIRST LEGO Liga Izzivalci.

Vsem učenkam in učencem, vsem sodelavkam in vam staršem želim uspešno šolsko leto. Veselimo se vseh uspehov naših učencev, ki imajo vrsto darov, v šoli pa bomo ustvarjali pogoje za njihovo rast in bogatenje.

Karmen Simonič Mervic, ravnateljica