Tehniški dan PROMET

Šole cerkljanske in idrijske občine, OŠ Idrija, OŠ Spodnja Idrija, OŠ Cerkno in OŠ Črni Vrh, smo že vrsto let povezane v projekt Promet, kjer združimo vse naše šestošolce in jim ponudimo skupen dogodek v obliki tehniškega dne na eni izmed šol. Letos je vseh 166 šestošolcev gostila naša šola.

Za vodenje delavnic, v katerih so se učenci zvrstili, smo povabili različne službe, ki so na različne načine povezane s prometom.

Pripadniki slovenske vojske so s prikazom opreme, videom in pogovorom predstavili življenje in delo slovenskega vojaka. Policista s policijske postaje Idrija sta učencem predstavila policijsko opremo in službeno vozilo, gasilec iz prostovoljnega gasilskega društva Črni Vrh pa je učence med drugim osupnil s prikazom  kompleksne in težke opreme, ki jo nosi ob gašenju požara. Pripadniki finančne uprave RS in njihov zvesti pasji sodelavec Pluton – nemški kratkodlaki ptičar, ki je izurjen za iskanje drog, so med drugim prikazali prav to akcijo – Pluton je v vozilu poiskal skriti zavojček prepovedanih substanc in doživel veliko občudovanje učencev. Ekipa prve pomoči RK Ajdovščina je aktivirala manjše skupinice, da so se ob lutki učili oživljanja z defibrilatorjem, povezovanja ran, imobilizacije okončin in podobnih veščin prve pomoči. Predstavnik AMZS je s simulatorjem prevračanja učil ukrepanja in reševanja iz prevrnjenega vozila, na igrišču pa so učenci svoje spretnosti preverjali na poligonu za skiroje.

Šestošolci so preživeli polno in pestro dopoldne in upamo, da so se na svoje šole vrnili polni novih znanj.

Zapisala: Primož Čibej in Barbara Petkovšek