Tradicionalni slovenski zajtrk, 19. 11. 2021

Slovenska akcija Tradicionalni slovenski zajtrk je že enajsta po vrsti. Vlada Republike Slovenije je leta 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane. Obeleži se ga vsak tretji petek v novembru. Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Petkovo jutro so učenci začeli s samotestiranjem, potem pa je sledil zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Med je šoli podaril domači čebelar Alojzij Rupnik. Mleko so namolzli na Klančarjevi domačiji.

Po zajtrku se dan pozna, pravi slovenski pregovor. Usesti se skupaj, deliti hrano in bližino, si vzeti čas, so človekova potreba in veščine, ki jih je potrebno uriti in negovati.

Tradicionalni slovenski zajtrk

3. petek v novembru je,
ko tradicionalni slovenski zajtrk se začne.

»Jaz sem krava, mu-ku-ku,
dajem mleko, ju-hu-hu!«

»Jaz sem čebelica Maja,
ki med Slovencem daja.«

»Jaz sem kmet David.
Imam masla na pretek,
to je zame velik uspeh.«

»Jaz sem jabolko – na drevesu sedim,
za tradicionalni slovenski zajtrk se ponudim.«

To je druščina dobrot,
ki za zajtrk vesela hodi naokrog.

Tako smo Slovenci siti,
saj je naša hrana pridelana iz najboljših niti.

Avtorji: Manja, Zala, Izak in Rene (6. razred)

Karmen Simonič Mervic