V Ljubljano, v Ljubljano, v Ljubljano…

V ponedeljek so se učenci 4. in 5. razreda podali na ekskurzijo v Ljubljano. Najprej so se vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad, kjer so se s pomočjo zemljevida v družbi grajskega vodnika odpravili na pustolovsko potovanje po gradu. Pri tem pobegu so temeljito spoznali grad, njegovo preteklost, obrambne funkcije in arhitekturne posebnosti. Ves čas grajskega potepanja so bili ujeti v meglo, zato so z vrha razglednega stolpa le slišali promet iz centra Ljubljane.
Po pustolovskem grajske pobegu so si zaslužili malico in sladoled. Privoščili so si ga na Prešernovem trgu. Sledila je vožnja z ladjico po Ljubljanici. Vodič je učencem skozi svoje oči osvetlil dela arhitekta Jožeta Plečnika. V letu 2022 namreč obeležujemo 150. obletnico rojstva slovitega arhitekta Jožeta Plečnika, čigar dela so vpisana tudi na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Z vožnjo po Ljubljanici so jih učenci opazovali s posebnega zornega kota in ni jih bilo malo: Tromostovje, Čevljarski most, Trnovski pristan, pokrita tržnica,… Uživali so, ker so z ladjice opazovali tudi življenje ob in v Ljubljanici – labodi, race, nutrije,…..
Iz našega glavnega mesta so se vrnili zelo zadovoljni pa tudi utrujeni.
Izteka se mesec oktober, s tem pa tudi dejavnosti, projekti, ki smo jih načrtovali na temo arhitekture. Spoznali so jo v domačem kraju in v naši prestolnici ter se naučili, da je pomembna za človeštvo in jo je potrebno ohranjati in varovati. 

Zapisala: Marija Rupnik Hladnik