Branje povezuje in združuje

Da je branje znanje, drži kot pribito. Več kot beremo, več vemo. Včasih pa je branje knjig dobro povezati tudi s koristnim in prijetnim. Zato sem za prvo domače branje v 9. razredu izbrala knjigo, ki je bila nominirana za modro ptico (nagrado za najboljše še neobjavljeno delo, ki jo podeljuje Mladinska knjiga) in njeno predstavitev osmislila s povezovanjem s Centrom za krepitev zdravja ZD Idrija in starši devetošolcev.

Beseda je tekla o romanu Kar ne ubije slovenske mladinske pisateljice Cvetke Sokolov. Gre za mladinski problemski roman, ki obravnava temo prve spolnosti, spolne zlorabe in misli na samomor, hkrati pa daje upanje, da se ne glede na težave, ki se nam pojavijo, da s pravim pristopom marsikaj popraviti in da ni vse tako črno, kot sprva kaže.

Na okrogli mizi smo tako mami dveh devetošolcev kot psihologinja in medicinska sestra s Centra za krepitev zdravja ter učenci in mentorica spregovorili o težkih, t. i. tabu temah in odstrli marsikateri problem, ki pa je z veliko pogovora in medsebojnega razumevanja in spoštovanja velikokrat rešljiv.

Hvala vsem, ki ste na okrogli mizi sodelovali, predvsem pa gre velika zahvala mamama, ki sta se opogumili in prišli med nas, ter učencema, ki sta mami sprejela.

Jana Peternel