DEKD – (Vz)trajnostna dediščina

V četrtek, 6. 10. 2022, so imeli učenci od 1. do 5. razreda kulturni dan, na katerem so spoznavali arhitekturno zapuščino v domačem kraju in domači pokrajini. Potekal je v sklopu dnevov evropske kulturne dediščine (Vz)trajnostna dediščina, na naši šoli smo se osredotočili na odnos mladih generacij do arhitekturne zapuščine v domačem kraju.

V goste smo povabili arhitekta Janeza Hvalo, ki je predstavil arhitekturno dediščino na planoti. Učenci od 1. do 3. razreda so se sprehodili po Črnem Vrhu, si ogledali kamniti Smrekarjev križ, črnovrški park in župnijsko cerkev. Učenci 4. in 5. razreda pa so si ogledali film Pogreb, ki je bil pred 50 leti posnet v Črnem Vrhu. Nato so se sprehodili do nekaj lokacij in objektov, ki so prikazani v filmu, in primerjali spremembe skozi 50 let. Vsi učenci so se pri likovnem ustvarjanju preizkusili v risanju z ogljem.

V telovadnici je potekala zaključna prireditev, kjer je učence nagovorila ravnateljica Karmen Simonič Mervic, z ljudskimi pesmimi pa so program popestrile pevke Majda Lužnik, Lidija Wahl in Dragica Podobnik. Janez Hvala je odprl likovno razstavo izdelkov, ki so nastali na kulturnem dnevu.

Za sodelovanje na kulturnem dnevu se zahvaljujemo vsem sodelujočim gostom.

Zapisala: Vera Rudolf

Foto: Vera Rudolf, Mojca Pečenko