First lego Liga (FLL)

V letošnjem šolskem letu se je naša šola vključila v program FIRST LEGO Liga (FLL). Učenci se preko FLL vključujejo v svet znanosti, raziskovanja ter inženirstva in se seznanjajo z uporabo tehnologij v koristne namene. V programu se spodbuja timsko delo, samoiniciativnost, podjetnost, ustvarjalnost in povezovanje. Osnova dela sta robotika in raziskovanje, posebna pozornost pa je posvečena temeljnim vrednotam programa (skupinsko delo, vključevanje/inkluzija, odkrivanje, inovativnost, vpliv na izboljšanje sveta in zabava). Program povezuje formalno in neformalno učenje, izobraževanje in gospodarstvo.

Na prvih srečanjih je ekipa iz Lego kock sestavila modele misij, kasneje pa so ustvarili robota, ki bo misije opravljal. Na prihodnjih srečanjih bomo delali na programiranju robota in poskušali doseči, da bo opravi zastavljene naloge.

Vsako leto je FLL izziv posvečen drugi temi, letošnja se imenuje Mojstrovina in je v ospredje postavila hobije. Učenci bodo spoznavali hobije, konjičke in se seznanili s strokovnjaki, ki delujejo v muzejih in gledališčih ter na drugih ustvarjalnih področjih. Ekipa mora pripraviti inovacijski projekt, katerega cilj je s pomočjo tehnologije predstavi izbran hobi.

V petek, 23. 11. 2023, se je ekipa udeležila tekme robotov na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Imeli smo priložnost, da spoznamo ekipe z več kot 20 osnovnih šol, vidimo njihove robote in njihov način opravljanja misij. Ekipa je na tem srečanju pridobila veliko idej in načinov reševanja misij, se še bolj povezala in se zabavala, kar je še ena od stvari, ki jih poudarja program FLL.

Dela smo se lotili z veliko vnemo, idej in volje nam ne manjka, podpore s strani šole, šolskega sklada in staršev pa tudi ne, za kar se vsem zahvaljujemo. V januarju nas čaka tekmovanje na katerega se zavzeto pripravljamo. Sicer pa zasledujemo še eno od vrednot, da je učenje pomembnejše od zmage in da lahko pomagamo drugim tudi takrat, ko tekmujemo.

Zapisala: Tatjana Fajdiga
Fotografije: Aljaž Mlečnik in Tatjana Fajdiga