Tresla se je gora, rodil se je gigabitni internet

Z veseljem vam sporočamo, da je OŠ Črni Vrh v okviru projekta IR optika 2, s prvim decembrom, preko t.i. neosvetljenega optičnega vlakna (dark fiber), priklopljena neposredno v Arnesovo vozlišče v Idriji.

To za šolo pomeni velik preskok v pretočnosti interneta in multimedijskih vsebin. Do zdaj je bila gigabitna povezava (1000 Mbps – mega bitov na sekundo), rezervirana samo za Vzgojno izobraževalne zavode v centru Ljubljane. Ne samo na podeželju, tudi v krajih v bližini centra, je bila taka hitrost interneta nedosegljiva.

V veliki večini primerov je tako še zdaj. Iz izkušenj vem, da mnoge šole v neposredni bližini ali na obrobju Ljubljane, še nimajo tako hitrih povezav.

Poleg ostalih prednosti, to za šolo pomeni tudi nekoliko manjši račun za telekomunikacije, Arnesova optika je za VVZ-je brezplačna.

Nove pridobitve se veselimo in jo že s pridom uporabljamo. Trenutna pritočna hitrost interneta v času večje obremenitve v šoli znaša po novem skoraj 900 Mbps, prej od 150 do 300 Mbps. Do teoretičnih 1000 nas ne loči prav veliko. 🙂

Koliko znaša ta hitrost pri vas doma? Izmerite jo lahko tukaj, strinjati se morate s pogoji, kliknite ‘Start’ in izvedeli boste.

Zapisal: Robert Rudolf