Gal v galeriji in mi z njim

Danes, 15. marca 2023, so imeli učenci od 1. do 5. razreda kulturni dan. Odšli so v Ljubljano na ogled glasbene pravljice Gal v galeriji. Ogledali so si jo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Izvajalci so bili pevci Otroškega pevskega zbora Glasbene matice iz Ljubljane, instrumentalisti, Simona Kočar kot škrat Gal in pripovedovalec Klemen Torkar. Celotno zasedbo je vodila dirigentka Tadeja Kreča. Odlično predstavljena zgodba Svetlane Makarovič je vse navdušila. Petje zbora, pripoved, gibanje škrata Gala in posebni zvoki instrumentalistov so na vseh nas pustili lep vtis.

Po predstavi so imeli 1., 2. in 3. razred voden ogled naše največje kulturne ustanove. Ogledali so si skoraj vse dvorane Cankarjevega doma. Seveda jih je najbolj navdušila Gallusova dvorana, v kateri je ravno potekala vaja za večerni koncert, ampak so nam vstop v dvorano vseeno dovolili. Ker nam je bilo vreme naklonjeno, smo pred odhodom domov šli še na krajši sprehod po centru Ljubljane (mimo Prešernovega trga, tržnice, čez Šuštarski most do Kongresnega trga).

Učenci 4. in 5. razreda pa so odšli v Narodno galerijo. Slike, ki so jih srečali v glasbeni pravljici so potem videli v dejanski velikosti, na stenah prave galerije.

Zapisala: Damjana Vončina
Foto: Damjana Vončina, Barbara Petkovšek, Tadeja Bonča