Iz roda v rod

IZ RODA V ROD – posebna znanja, spretnosti in dejavnosti, ki so jih opravljali naši predniki

Dan evropske kulturne dediščine smo učenci razredne stopnje obeležili v torek, 10. 10. 2023. V skupnem uvodnem delu smo si ogledali razstavo starih predmetov, spoznali ličkanje in »žurjenje« koruze, spoznali vreteno za oblikovanje gline, si ogledali statve za tkanje in tudi sami pretaknili kakšno nitko ter spoznali šiviljo in poklic šivilje. Gospe Justini Čuk se za obisk in izvedbo delavnice šivanja najlepše zahvaljujemo.  

Po zaključenem skupnem uvodu, smo razdelili malico in se okrepčali pred delavnicami, ki so nas čakale.

Prvošolci so spoznali izdelavo dražgoških kruhkov. Že pripravljeno testo so samostojno oblikovali v obliko srca in ga s previdnimi gibi, natančnim delom in zelo počasi okrasili. Dodali so vzorčke rožic, srčkov, kroglic, listkov …

Drugi razred je svoje likovne sposobnosti pokazal pri izdelavi panjskih končnic. Trudili so se z natančnim risanjem s čopiči in tempera barvami.

Tretji razred je preko zgodbe, Frana Levstika Kdo je napravil Vidku srajčico, spoznal osnove šivanja in pretikanja. Prepevali in recitirali pa so tudi priljubljene ljudske pesmi.

Četrti in peti razred sta združena izdelovala cvetlice iz barvnih nogavic in žičke. Spretnost izdelave dekoracije jim je predstavila gospa Nada Lampe, za kar se ji najlepše zahvaljujemo.

Dan smo preživeli sproščeno, veselo in razigrano. Spoznali smo kar nekaj zanimivih dejavnosti in se veliko novega naučili.

Hvala vsem sodelujočim.

Zapisala: Tina Bajc Hlad

Fotografije: učiteljice razredne stopnje