Kako speči najboljši kruh?

V četrtek, 16. 11. 2023 je naša šola dišala po sveže pečenem kruhu. Spekli smo najboljši kruh.
Kako smo ga spekli?

Učenci od 1. do 5. razreda so se zbrali v učilnici 3. razreda, kjer je bilo vse pripravljeno za peko kruha. Uvodoma so poslušali pripoved o Bogati in ubogi sestri, nato pa so stresli čudežne predpasnike ter natresli toliko moke, da smo lahko začeli mesiti najboljši kruh. Kako smo to počeli, preberite v spodnjem opisu.

KRUH
Kruh je osnovno živilo, spečeno iz testa, zamesenega iz moke, vode in vzhajalnega sredstva, navadno kvasa. Skoraj vedno je v testu prisotna tudi sol. Pri nekaterih vrstah kruha se osnovnim sestavinam pridružijo še začimbe in cela zrna, katera včasih služijo tudi okraševanju.
Kruh iz pšenične moke
Beli kruh iz pšenične moke je imel nekoč posebno vrednost, saj je bil merilo višjega socialnega statusa in blaginje. Revnejši ljudje so si ga lahko privoščili le ob posebnih priložnostih. Takrat je predstavljal najboljšo jed oziroma celo neke vrste “sladico”. Danes pa si ga lahko privoščimo vsak dan.

SESTAVINE
1 kg pšenične bele moke tip 500
40 g svežega kvasa (1 kocka)
7 dl mlačne vode
20 g sladkorja (1 zvrhana žlica)
18 g soli (1 ravna žlica)

POSTOPEK
V skledici z vilicami zdrobimo kvas in ga zmešamo z eno žlico moke, sladkorjem in 1 dl mlačne vode, da nastane kvasec. Pustimo, da kvasec vzhaja na toplem mestu. V večjo skledo presejemo preostalo moko in na sredini naredimo jamico. Moko po robu solimo, v jamico pa vlijemo kvasec in mlačno vodo. Iz vseh sestavin zamesimo testo. Mesiti začnemo tako, da z roko najprej samo premešamo vse sestavine. Testo nato gnetemo toliko časa, da se lepo loči od posode in rok. Ugneteno testo pomokamo, pokrijemo s čistim prtičem in pustimo, da na toplem mestu vzhaja od 20 do 40 minut. Iz vzhajanega testa oblikujemo štruco ali hlebec in pustimo, da ponovno vzhaja v pomokanem peharju (ali na pekaču). Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Vzhajano testo po vrhu dvakrat ali trikrat zarežemo z nožem, postavimo v pečico in pečemo od 50 do 60 minut. Po približno 10 minutah temperaturo pečice znižamo na 180 stopinj Celzija. Za lepši lesk in mehkejšo skorjo lahko testo pred peko premažemo z mlačno vodo ali pa na dno pečice postavimo manjšo nizko posodo z vodo.

Pečen kruh položimo na rešetko, pokrijemo s prtičem in počakamo, da se ohladi.

https://www.kulinarika.net/recepti/kruh/moj-domaci-kruh/4440/

Zapisala: Ivanka Erjavec
Foto: Tina Bajc Hlad