Nekoč sta živeli bogata in uboga sestra

»Stresla je moko s sebe in bolj ko jo je stresala, več je je bilo.«

Vabimo vas k branju pravljice Bogata in uboga sestra iz knjige Babica pripoveduje.

Babica je pripravljena, da vam začne pripovedovati o čudežih, ki se godijo v pravljicah.

V knjigi Babica pripoveduje je urednica Kristina Brenkova zbrala 51 slovenskih ljudskih pravljic in pripovedk. Te pravljice so večne ter del slovenskega kulturnega izročila. Med njimi so tudi Kralj Matjaž, Janček – ježek, Hvaležni medved, Zlata ribica, O srajci srečnega človeka, Bela kača s kronico, O povodnem možu idr..

Slovenska ljudska:
BOGATA IN UBOGA SESTRA

Nekoč sta živeli dve sestri: bogata in uboga. Bogata je imela velik mlin na štiri kamne, uboga sestra pa ni imela drugega kot dvanajst otrok. Lačni so bili od jutra do večera in še ponoči, saj mati ni imela ničesar, da bi jim dala jesti.
Nekoč je bogata rekla siromašni sestri, naj pride mlet k nji v mlin. Sestra je prišla in je ves dan mlela za bogato sestro, zvečer pa jo je prosila za peščico moke. Bogata sestra jo je zavrnila, da ima dovolj moke na sebi. Ubožica je zajokala in šla domov. Ko je prišla domov k otrokom v izbo, je stresla moko s sebe in bolj ko jo je stresala, več je je bilo. Revni sestri nikoli več ni zmanjkalo moke. Obogatela

je in srečno poženila vse svoje otroke. Vsakemu je dala za doto vrečo bele moke in še prodajali so jo. Njena lakomna sestra pa je obubožala.

(Vir: Babica pripoveduje, Slovenske ljudske pripovedi, Zbrala in uredila Kristina Brenkova, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1999)

Zapisala: Ivanka Erjavec