Medobčinski šolski parlament

V torek, 7. 3. 2023, je v cerkljanski občinski dvorani potekalo 33. zasedanje mladih parlamentarcev iz občin Idrija in Cerkno. Lansko leto so učenci na nacionalnem parlamentu izbrali dveletno temo z naslovom Duševno zdravje otrok in mladostnikov. Tema je težka in zelo pereča, duševne stiske se med mladimi povečujejo, kar je v pokoronskem času zaznal tudi Tom telefon.

Našo šolo so na zasedanju zastopali Erik Bezeljak, Mirjam Krevs, Gašper Rupnik, Manja Škvarč in Meta Žgavec.

Po uvodnih nagovorih obeh županov so pod točko Kje pa vas žuli? na župana občine Idrije g. Tomaža Venclja naslovili žulje, ki pestijo njihov vsakdan. Najbolj pereč žulj so nevarne in poškodovane ceste, za katere je po županovih besedah projekt narejen in se njegova izvedba predvideva naslednje leto.

V nadaljevanju so učenci poročali o delu in izsledkih šolskih parlamentov. Sledilo je delo po skupinah, v katerih so razpravljali o štirih podtemah: Kaj je duševno zdravje?, Vpliv okolja na moje duševno zdravje, Moji viri moči in Spremembe za krepitev mojega razvoja. Oblikovali so sklepe, ki so jih predstavili pred ostalimi parlamentarci in občinstvom. Sledila je razprava in oblikovanje zaključnih sklepov, ki jih bodo konec meseca predstavili na regijskem parlamentu v Novi Gorici.

Ob zaključku so izvolili delegate za regijski in nacionalni parlament.

Mirjam Krevs je po zaključku dala tudi izjavo za Primorski val. Lahko jo slišite TUKAJ.

Zapisala: Tjaša Smolnikar