Nagradi na državnem literarnem natečaju

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je v šolskem letu 2022/2023 razpisala natečaj na regijskem in državnem nivoju »Naravne in druge nesreče – Pomoč potrebujemo vsi« Naravne in druge nesreče se dogajajo vsakodnevno. Ob naravnih in drugih nesrečah nam pomagajo reševalci, pa tudi vsak posameznik po svojih močeh in sposobnostih.

V letošnjem natečaju smo poseben poudarek posvetili invalidom, ki živijo, se šolajo in delajo med nami. Invalidi zaradi različnih oblik invalidnosti ob naravnih in drugih nesrečah potrebujejo dodatno pomoč.

Učenci so ustvarjali ob strokovni podpori Ivanke Erjavec, Tine Bajc Hlad, Vere Rudolf in Jane Peternel. Na natečaj smo poslali likovne in literarne izdelke učencev 1., 3., 5. in 8. razreda.

Prvošolci so se pri pouku pogovarjali o katastrofalnem potresu v Turčiji. Nato so v mesecu februarju ustvarjali likovne izdelke na temo Pomoč potrebujemo vsi. Pri ustvarjanju so uporabili kombinacijo različnih likovnih tehnik. Najprej so natrgali in prilepili koščke časopisnega papirja, ki so predstavljali ruševine. Nato so s črnim flomastrom narisali otroke, ki pomagajo invalidnim otrokom. Na koncu pa so z izbrano barvo pobarvali še ozadje. Na natečaj smo poslali 11 likovnih izdelkov.

V 5. razredu so se pogovarjali o invalidnih osebah, o pomoči, ki jo te osebe potrebujejo v vsakdanjem življenju, še posebno pa v primeru naravnih nesreč. Učenci so pri slovenščini pisali o pomoči invalidnim osebam v primeru naravnih nesreč. Na literarnem natečaju je sodelovalo 17 učencev, nagrajen pa je bil prispevek učenke Veronike Furlan Poženel.

Osmošolka Mirjam je v temi letošnjega natečaja našla navdih in napisala izredno tenkočutno besedilo o deklici, ki se je po hudi nesreči morala soočiti s posledicami in znova zaživeti. Njeno nagrajeno besedilo si lahko preberete TUKAJ.

Učenki Polona Bajec, 1. razred, in Mirjam Krevs, 8. razred, sta osvojili najvišjo državno nagrado in priznanje. Iskrene čestitke.

Zapisale: Ivanka Erjavec, Vera Rudolf, Jana Peternel