Naravoslovni dan Idrija

V torek, 21. 5. 2024, je bil za  učence 4. in 5. razreda izpeljan zadnji naravoslovni dan v tem šolskem letu.  Različne dejavnosti so bile izpeljane v domači pokrajini. Domača pokrajina ni samo okolje v katerem živiš, ampak vanjo spadajo tudi naselja, kamor hodiš v zdravstveni dom, knjižnico, po nakupih, …
Četrtošolci so si v Mestnem muzeju Idrija, v gradu Gewerkenegg, ogledali njihove muzejske zbirke. Z vodenim ogledom so spoznali  življenje in delo rudarja, klekljarice in z bojem za preživetje povezane dogodke.
Petošolci  so se podali v  Antonijev rov, ki je bil izkopan leta 1500 in je najstarejši ohranjeni vhod v rudnik v Evropi.
Sledil je ogled Filmskega gledališča Idrija. Učenci so vstopili v projekcijsko sobo in se seznanili z razvojem projekcijske tehnologije. Zanimiv je bil ogled filma »z vrha« kinodvorane.
V sklopu ogleda Mestne knjižnice in čitalnice Idrija so si učenci ogledali tudi razstavo v Galeriji Magazin z naslovom Balkanske ljudske pripovedke. Ilustracije so narisane na ročno izdelan papir. Sledila je zaslužena malica, ki so si jo učenci zaradi dežja privoščili kar v prostoru pred vhodom v galerijo. Nepričakovani prihod akademskega slikarja, avtorja umetniških del v galeriji, Rudija Skočirja, je bil prav za vse veliko presenečenje. Z njim so se učenci fotografirali in mu čestitali za izjemno razstavo.
Na poti proti Osnovni šoli Idrija so si učenci ogledali zunanjost idrijske rudarske hiše, v šoli  pokukali v učilnico računalništva, v učilnico četrtošolcev, knjižnico in telovadnico.
Dan je bil deževen, a bogat z novimi spoznanji in doživetji.
Za prijaznost, gostoljubnost in medsebojno sodelovanje bi se radi zahvalili vsem ustanovam, ki so nas gostile.

Zapisala: Marija Rupnik Hladnik