Nitke zaplešejo v čipko

Črni Vrh nad Idrijo, 24. maja 2024 – Petkov dan je bil za učence Osnovne šole Črni Vrh prav poseben, saj so pripravili dogodek, ki je združil tradicijo klekljanja in mladostno energijo. Pod naslovom “Nitke zaplešejo v čipko” so učenci predstavili klekljarske umetnine na modni reviji, ki je navdušila nabito polno telovadnico.

Učenci od 7. do 9. razreda so sodelovali pri izbirnem predmetu pod vodstvom učiteljice Anke Jamšek. Svoje izdelke so delali na domačih bulah, ki niso bile zelene barve, kot so jih vajeni otroci čipkarske šole, kar je vzbudilo radovednost med mlajšimi učenci. Navdušenje nad klekljanjem in sodelovanjem v modni reviji se je stopnjevalo, zato je učiteljica Anka Jamšek pogumno omogočila sodelovanje kar 63 učencem poleg 12 učencev izbirnega predmeta. Skupaj so pripravili številne kreacije, ki so jih ponosno predstavili na dogodku Nitke zaplešejo v čipko.

Dogodek je povezal dve dejavnosti – klekljanje in ples –Čipkarsko šolo Idrija ter EL1 plesna scena pod vodstvom Elene Mikuž in Neje Jereb. Vsak učenec je ob izhodu na modno pisto izvedel svoj gib, ki je gibalno izpostavil čipko. Ob koncu izhoda pa so učenci, ki so se prelevili v manekenke in manekene sinhrono zaplesali, kar je še dodatno popestrilo vzdušje in poželo številne aplavze.

Pred dogodkom so bili otroci deležni profesionalnega fotografiranja, saj so bili vsi izdelki predstavljeni tako na pisti, kot na prezentaciji. Tako so bili prefinjeni detajli čipk izpostavljeni in vidni tudi občinstvu v zadnjih vrstah. Dogodek se je odvijal na profesionalnem odru podjetja Prozvok, dodatno pa so ga popestrili zvočni učinki, dimna zavesa, igra luči, snemalna ekipa in prezentacija. S tem so učenci spoznali številne vidike in potrebna znanja za organizacijo večjih dogodkov.

Modno revijo so otvorili najmlajši, ki so pogumno stopili na modno pisto s svojimi prvimi čipkastimi stvaritvami. Za dodatno mero samozavesti so poskrbele maskerke in frizerke, ki so poskrbele za urejenost vseh 75 sodelujočih. Učenke in učenci so pokazali svojo zagnanost in radovednost, pri čemer je vsak izmed njih predstavil svoj izdelek, ki ga je ustvaril. Povezovalni element je bilo recikliranje jeansa, tako da so poleg modnih dodatkov, kot so obroči za lase, zapestnice, uhani, naramnice, pasovi, metuljčki, v čipko odeli tudi hlače, krila in obleke. Učenci so s svojimi kreacijami navdušili z mladostno ustvarjalnostjo, vrhunec večera pa so predstavljali izdelki izbirnih vsebin, kjer so učenci ustvarili avtorske vzorce za čipke in pokazali izjemno spretnost, ne samo za klekljanje temveč tudi tehnično znanje za risanje vzorcev.

Za glasbeni predah so poskrbeli lokalni glasbeni talenti Metka Rudolf, Leon Rudolf in Kristijan Likar s svojo interpretacijo aktualnih popularnih skladb. Ravnateljica Karmen Simonič Mervic je v svojem nagovoru poudarila pomen sodelovanja in podpore staršev ter učiteljev pri ustvarjanju tako izjemnega dogodka. Zahvalila se je vsem sodelujočim, še posebej učiteljici Anki Jamšek, ki je s svojo inovativnostjo in predanostjo otrokom prispevala k uspehu dogodka. Ob zahvali je bila Anka Jamšek deležna huronskega aplavza, ki se kar ni končal. Za zaključek so pevci ob petju pospremili učence nazaj na oder, kjer so še enkrat zaplesali in zapeli skupaj z občinstvom.

Po zaključku modnega dela so si obiskovalci lahko ogledali razstavo čipkarskih del učencev ter uživali v pogostitvi v avli šole. Razstava je bila na ogled tudi v soboto in nedeljo. Glavni izdelek pa je koledar s profesionalnimi slikami izdelkov učencev in učenk izbirnega predmeta, ki je še vedno na voljo v sklopu šolskega sklada.

Dogodek “Nitke zaplešejo v čipko” je dokazal, da lahko tudi v majhni skupnosti, kot je Črni Vrh nad Idrijo, nastanejo res velike stvari. Dogodek je vsem, ki so ga obiskali, pustil dolgotrajen spomin na veličasten spektakel, ki je presegel vsa pričakovanja.

Zapisala: Helena Felc Žveplan