Ohranjanje naše dediščine  – čipke v šoli

Pretekli vikend je bila v šoli na ogled razstava čipk učencev Čipkarske šole Idrija. Svoje izdelke so na ogled postavile tudi članice Društva klekljaric idrijske čipke, skupina Črni Vrh-Godovič. Sklekljane čipke po vzorcih Mirjam Krevs in Andraža Rupnika, učenca OŠ Črni Vrh in Čipkarske šole Idrija, so navdušile marsikaterega obiskovalca. Vzorci izpod rok mladih ustvarjalcev so omogočili veliko ustvarjalne svobode in uporabo različnih tehnik klekljanja. Delo je bilo vsem v izziv in veselje.

 Medgeneracijsko prepletanje niti, pravo ali pa tisto v prenesenem pomenu, pripomore, da se vrednote oblikujejo daleč od materialistično usmerjenega sveta.

Medsebojno sodelovanje obarva čustveni svet mladostnikov, ki ustvarjajo za starejše. Neprecenljive sledi povezovanja pa ostanejo v spominu klekljaric. Ob vsem tem se krepi čustvena vez in dva ustvarjalca, ki sta si v letih zelo oddaljena, sta si vse bolj blizu.

Članice društva bi se rade za niti medsebojnega povezovanja, sodelovanja, ustvarjanja zahvalile OŠ Črni Vrh in ravnateljici Karmen Simonič Mervic, saj se klekljarska druženja in razstave že vrsto let odvijajo prav v prostorih šole.

Razstavo so si v avli šole v ponedeljek dopoldne ogledali tudi vsi učenci in na ta način ozavestili pomen ohranjanja naše kulturne dediščine – čipke.

Marija Rupnik Hladnik
Foto: Maja Mikuž