Uspešen zaključni dogodek projekta Young European GeoExplorer

V četrtek, 1. 2. 2024, smo na Osnovni šoli Črni Vrh gostili zaključni dogodek projekta Young European GeoExplorer. Dogodek je pritegnil učitelje, vodnike ter vse, ki so na kakršen koli način povezani z vzgojo in izobraževanjem o naravi.

Osrednji dosežek projekta je “GeoExplorer Toolkit” – kovček z orodji in gradivom, ki omogoča poučevanje narave na prostem ter prenos narave v učilnico. Na dogodku smo predstavili projekt in kovček ter gostili izjemne govorce, ki so delili svoje znanje in dragocene izkušnje.

Dr. Saša Jazbec iz Univerze v Mariboru nas je navdušila s konceptom CLIL, kjer del vsebine nejezikovnega predmeta podamo v tujem jeziku. Ga. Bernarda Moravec, koordinatorica predmetne skupine za naravoslovje iz Zavoda RS šolstvo, je predstavila pomen izkušenjskega učenja in smernice pri prenovi učnega načrta predmeta naravoslovje. Učitelj angleškega jezika na OŠ Črni Vrh, g. Primož Čibej, pa je delil svoje izkušnje z namizno igro vlog, ki navdušuje učence po celotni vertikali. Učenci 7. razreda OŠ Črni Vrh so nam z veseljem predstavili kovček, ki so ga sami že preizkusili v praksi. Z njihovimi izkušnjami so odgovarjali na vprašanja radovednih obiskovalcev.

Posebno pozornost smo namenili tudi predstavitvi šole in kraja. Pokukali smo v učilnico Čipkarske šole Idrija, kjer učenci pridobivajo veščine izdelovanja idrijske čipke. Vpogledu v šolstvo in življenje na Črnovrški planoti v preteklosti pa je z nami delila ga. Anka Rudolf, avtorica knjige Čez drn in strn.

Dan smo zaključili na svežem zraku, v naravi. Del kovčka, ki je primeren za nošnjo, smo odnesli s sabo na teren in z nasmehom na obrazu raziskali njegovo vsebino. Dogovorili smo se, da se še srečamo.

Zapisala: Dolores Nagode

Fotografije: Irma Pivk