Zadnji kulturni dan

Zaključek šolskega leta je za nami in vtisi zadnjih dni so nas popeljali v počitnice, ki nas čakajo, da si oddahnemo in si naberemo novih izkušenj, znanj in prijateljstev.

Učenci tretjega, četrtega in petega razreda so imeli v četrtek, 22. 6. 2023, kulturni dan – Spoznajmo Slovenijo.
Dan smo začeli skupaj z učenci prvega in drugega razreda. V polno učilnico smo sprejeli Mirjam in Bakirja, učenca osmega razreda, ki sta bila oblečena v gorenjsko narodno nošo. Četrtošolci so nam predstavili dele, ki sodijo k narodni noši. Za posojo oblačil narodne noše, bi se radi zahvalili sokrajanoma Florijani Žgavec Lampe ter Blažu Žgavcu.

V starostno mešanih skupinah so nato učenci obiskali pet različnih delavnic.
Oblikovali so zemljevid Slovenije in vanj vnesli pomembne točke kulturne in naravne dediščine, rojstne kraje avtorjev in ustvarjalcev za otroke, ki so jih obravnavali pri pouku ter mesta, reke, gozdove in gorovja.
Kulinarično so svoje znanje nadgradili s peko lokalno obarvane sladice – ferdinandi. Delavnico je pomagala voditi gospa Sonja Habe. Za njeno pomoč, predajo znanja in sodelovanje se ji najlepše zahvaljujemo.
Izdelali so si odsek vaške situle. Košček kartona, so z majhnimi kosi kartona okrasili in ga nato prevlekli z aluminijasto folijo ter z barvami dodali pridih starane kovine.
Spoznali so nekaj znanih Slovencev – izumiteljev ter o njih izdelali plakate.
Ročne spretnosti so urili pri klekljanju, ker so z velikimi kleklji pletli kitko. Zabavali so se tako izurjeni klekljarji, kot tisti, ki so kleklje prvič držali v rokah.
Dan smo zaključili na šolski prireditvi s katero smo obeležili prihajajoči dan državnosti.
Nekaj utrinkov je v fotogaleriji.

Povezava do posnetka: https://youtu.be/Kk_GfvbUMxw

Zapisala: Tina Bajc Hlad
Fotografije: Tadeja Bonča, Marija Rupnik Hladilnik, Tina Bajc Hlad