Zimski športni dan

Končno je zima le pokazala svoj pravi obraz in nam dobrohotno nasula nekaj snega. Ker v časih globalnega segrevanja nikoli ne vemo, koliko časa bo zima vztrajala, smo se na OŠ Črni Vrh odločili, da čim hitreje izpeljemo zimski športni dan.

Rečeno – storjeno. Prvi so prišli na vrsto učenci višje stopnje od 6. do 9. razreda. Učenci so lahko izbirali med smučanjem in pohodom. Večina učencev si je izbrala za svojo dejavnost smučanje, nabralo pa se je tudi nekaj pohodnikov, za katere sta skrbeli učiteljici Andreja Pagon in Jana Peternel.

Ker je bila na sestanku sveta staršev v začetku šolskega leta dana pobuda, da bi smučarski športni dan izvedli takrat, ko je na SC Cerkno na sporedu področno šolsko prvenstvo v veleslalomu za osnovne šole, smo tej pobudi prisluhnili. Seveda z namenom, da bi tudi ostali učenci naše šole lahko v živo videli svoje sošolce na tekmi. Na tem tekmovanju učenci naše šole, ki trenirajo v SK Javornik, vsako leto dosegajo odlične rezultate. Tudi letos je bilo tako. Učenci so šolo dobro zastopali in zasedli naslednja mesta:

Med mlajšimi dečki je bil Luka Kavčič na 2. mestu.
Rene Rupnik se je uvrstil na 4. mesto, Elija Živković pa na 5. mesto.
Med mlajšimi deklicami je Nika Logar zasedla 2. mesto, med starejšimi dečki pa se je Samo Felc uvrstil na 7. mesto.

Ostali učenci, tisti, ki na tekmovanju niso nastopali, so se v tem času po svojih najboljših močeh spopadali z različnimi progami in tereni na smučišču. Nekateri so bili pri tem bolj uspešni, drugi manj. Včasih je bilo treba kakega počasnejšega učenca iz skupine počakati, vendar vse to spada v »čar smučanja v skupini«. Prav prilagajanja skupini pa našim učencem še primanjkuje.

Na športnem dnevu smo tudi spoznali, da se je med črnovrškimi osnovnošolci razvila nova smučarska tehnika, in sicer »brezpalično smučanje«. Veliko učencev je namreč na smučarski športni dan prišlo brez smučarskih palic! Smučarske palice so pri smučanju še kako pomembne. Poglejmo si samo najbolj osnovna dejstva:
Palice rabimo zato, da si z njimi očistimo čevlje pred vpenjanjem v smuči.
Rabimo jih tudi, da se z njimi poženemo z mesta ali da pospešimo hitrost.
Nenazadnje, palice nam dajejo ravnotežje pri smučanju!
Da ne govorimo še o nekaterih bolj strokovno pomembnih vidikih rabe palic. Vsi izgovori, zakaj učenci ne rabijo palic, so žal »iz trte izviti«.

Naj zaključim z ugotovitvijo, da je bil športni dan kljub vsemu uspešno opravljen. Vsi učenci, tako pohodniki kot smučarji, so se s športnega dneva v Črni Vrh vrnili varno in brez poškodb ter nekoliko utrujeni.

Zapisal: Drago Kavčič
Foto: Ana Rupnik, Jana Peternel